Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Mora BB – för ökad valfrihet?

Man häpnar när man läser om den så kallade Dalasamverkan som styr Region Dalarna och deras senaste utspel.

De främsta politikerna för Centerpartiet, Liberalerna och Dalarnas sjukvårdsparti har haft presskonferens för att under parollen "Vi mår bra i hela Dalarna" tala om att man bland annat utreder möjligheterna att öppna BB i Mora igen med enbart barnmorskehjälp till födande mammor. Detta för att öka valfriheten inom Dalarnas förlossningsvård.

Centerpartiets regionråd med ansvar för Dalarnas Hälso- och sjukvård utrycker, citat; "För den som är omföderska med helt normal graviditet kan det vara säkrare att föda någon annanstans".

Underförstått måste då vara att det är osäkert att föda på Falu lasarett med tillgång till kvalificerade förlossningsläkare, neonatalavdelning och barnklinik.

En berättigade fråga inställer sig;

- Vad har Dalasamverkan för vetenskapligt underlag som visar att alla normala graviditeter alltid leder till okomplicerade förlossningar?

- Eller, var har de hittat vetenskapligt underlag som påvisar att alla barn som föds av en mamma som haft en normal graviditet alltid föds helt friska och aldrig behöver barnläkarinsatser?

För de flesta av oss har dessa coronatider visat med all önskvärd tydlighet, att vi alltid måste se till att ha hög säkerhet och bästa tänkbara kvalitet på vår hälso- och sjukvård. Och det inom alla specialiteter.

Politiska utspel där man inte sätter mammor och barns säkerhet i första rummet är inte seriöst!

Farmor till sju barnbarn

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips