Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Morapolitikerna måste lyssna på medborgarna

Annons

I förra veckan var det ett möte på Saxnäs angående det privatiseringsförslag av äldrevården som socialnämnden i Mora nu bereder. Fackförbundet Kommunal hade inbjudit representanter från de de olika politiska partierna. De som hörsammat denna inbjudan var S, C, V och Morapartiet. Som vanligt uteblev M som har ordförandeposten i socialnämnden. Detta är mer än anmärkningsvärt att M inte vågar möta personalen och stå för sina åsikter. Det bör vi alla Morabor komma ihåg!

Det var närmare ett 100-tal närvarande och mycket vårdpersonal som har kunskap och visste vad de talade om. De berättade hur de försöker nå beslutsfattarna i Mora kommun och ge sin syn på sin arbetssituation, men att ingen vill lyssna på dem.

För mig som åhörare och tidigare förtroendevald upplever jag detta mer än märkligt. För att kunna fullgöra sitt uppdrag har det tidigare alltid varit att lyssna in frågeställningar och erfarenheter från de anställda och medborgarna i kommunen. Och utifrån detta har det gällt att föra fram sina synpunkter i den politiska gruppen som man tillhört och därifrån till sammanträdesbordet där nämndesbeslut fattades.

När jag hörde den avvisande inställningen som den 1:e vice ordföranden (C) hade till att lyssna på de vårdanställdas synpunkter, så blev jag mer än skrämd och orolig för Mora kommuns framtid.

Att utestänga vårdpersonalens konkreta synpunkter och förslag, som även innehöll konkreta sparförslag för Mora kommun, vittnar om en påtalande okunskap.

Morapartiets representant som är kommunalråd, berättade att majoritetsgruppen ”Alliansen” i Mora kommun som består av bland annat C, M, Morapartiet och KD, inte vill lyssna på de förslag som han framför. Han var mer än förtvivlad över detta. För egen del var han inte tilltalad av privatiseringsförslaget av Saxnäsområdet. "Men vad hjälper det när de andra partierna i Alliansen inte lyssnar", suckade kommunalrådet.

Representanter från S och V var helt emot att äldresomsorgen i Saxnäs skulle privatiseras. Det var ett klart svar denna kväll.

Klart är också att Mora kommun har en ”hemläxa” att göra. De måste lära sig att lyssna in synpnkter som kommer från all persoal och i detta fall från vårdpersonalen. De har kunskap och är ovärderliga för oss pensionärer och anhöriga. Utan deras arbetsinsatser kan inte Mora kommun klara av dagens och morgondagens äldreomsorg.

Denna uppmaning riktar jag till samtliga partier i Mora kommun: Lyssna på medborgarna innan Ni fattar beslut.

Arne Pettersson (S)

Mora

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips