Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nej, djuren har det inte bra

Annons

Pälsindustrins företrädare drar sig inte för att ljuga när det gäller att försvara den oetiska industrin. Jörgen Martinsson, vd Svensk Mink, skriver i DD den 7 juli att minkarna på svenska minkfarmer sköts och mår mycket bra. Det visar nämligen veterinärers, etologers och djurskyddsinspektörers protokoll och slutsatser, påstår Martinsson.

Men hur ser det ut i verkligheten? För att nämna några exempel; 2016 fann länsstyrelsen brister på fem av sju inspekterade minkfarmer. Under både 2017 och 2018 uppmärksammades brister på mer än hälften av de farmer som länsstyrelsen kontrollerade.

I år har exempelvis flera brister uppmärksammats vid en kontroll på en minkfarm i Skåne. Bristerna rör bland annat kraven på att alla djur ska få daglig tillsyn, att sjuka och skadade djur ges nödvändig vård samt att kravet på besök av veterinär och etolog uppfylls.

”Den svenska gårdsminkens djurvälfärd är mycket god”, skriver Jörgen Martinsson. Vad säger det argumentet egentligen om vi tar en titt på minkarnas verklighet? Att det inte är sant. Vi i Djurrättsalliansen har dokumenterat en stor del av landets minkfarmer och har själva stått öga mot öga med det ofattbara djurplågeri minkarna utsätts för på farmerna. Vi gör det för att allmänheten med egna ögon ska kunna se djurens situation och kunna se bortom innehållslösa och felaktiga argument som kommer från industrin.

Norge är för övrigt bara det senaste i raden av länder som förbjudit pälsdjursuppfödning. Land efter land har insett det oetiska med industrin och förbjudit pälsdjursfarmer. Vi ser till djurens bästa och det enda rätta är att förbjuda minkfarmerna!

Daniel Rolke, Djurrättsalliansen

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips