Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nej tack till funktionsvariation!

"Funktionsnedsättning är något som gör att man har hinder i sitt dagliga liv. Ibland är de små, men ofta ställer de till med större problem."

Det här är en strof som många inte tycker är bra då man pratar om nedsättningar, hinder och problem. Istället väljer vissa att använda ordet "funktionsvariation" så att inte skriften eller det man säger ska bli så negativt.

När personer som inte själva har en funktionsnedsättning, men arbetar med sådana frågor använder variationsuttrycket blir jag upprörd

När personer som inte själva har en funktionsnedsättning, men arbetar med sådana frågor använder variationsuttrycket blir jag upprörd. Här nedan ska jag försöka förklara varför.

Den första, för mig uppenbara anledningen är att min funktionsnedsättning inte "varierar" det minsta. Jag har en ögonsjukdom som gör att jag idag är helt blind,

Den andra anledningen är att om man använder ordet funktionsvariation för att samla de olika kategorierna så kan man även slänga in resten av befolkningen i samma grupp. Vi har väl alla dagar där vi känner oss lite mer eller mindre lik sig själv? Det kan ju handla om en enkel vrickning av foten och hoppsan, då fick man en funktionsvariation eftersom man inte kan göra samma sak som man kunde göra innan foten stukades.

Således är ordet funktionshindrad eller funktionsnedsättning bättre då det är mer kategoriserat till en viss grupp människor.

En tredje anledning är också att vi som har en funktionsnedsättning inte uppskattar när andra minimaliserar vårt hinder eller nedsättning genom att kalla den för variation.

Sedan har vi ju en annan viktig sak. Socialstyrelsen har genom sin termbank fastställt att ordet "handikapp" inte var bra då det inte syftade till den problematik den skulle. Därför tog man fram och fastställde att en person har en funktionsnedsättning och funktionshindret uppstår på grund av att samhället inte är tillgängligt. I socialstyrelsens termbank har man inte lagt till ordet funktionsvariation som någon form av slaskhink för att samordna alla funktionsnedsättningar.

Därför förbehåller jag mig rättigheten att kalla mig handikappad om någon försöker kalla mig funktionsvarierad.

Annika Östling

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips