Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Norge förbjuder pälsdjurfarmer – hög tid för Sverige att göra detsamma

Annons

För några veckor sedan röstade Norges politiker med en stor majoritet för en avveckling av pälsdjursnäringen i landet. Det innebär att omkring 200 norska pälsdjursuppfödare får lägga ner sin verksamhet när pälsdjurfarmerna i Norge förbjuds år 2025.

Även i Sverige har politikerna diskuterat landets sista 45 minkfarmer flera gånger, men gång på gång så har politikerna svikit minkarna.

På Sveriges minkfarmer lever djuren i minimala nätburar, något som leder till bitskador, stress, frustration och djur som dör och vi måste ställa oss frågan om vi kan stå för att vi behandlar djur på det sättet i dagens samhälle. I slutet av året gasas sedan minkarna, omkring ett halvår gamla ihjäl, med undantag för avelsdjuren som hålls vid liv något längre.

I våra ögon är djurskyddslagen helt meningslös utifrån hur verkligheten ser ut för djuren

Regeländringar som skulle innebära slutet för minkfarmer i Sverige har under flera år diskuterats men har tyvärr inte införts. I Sverige framhåller pälsindustrin gärna argument som innehåller ordet djurvälfärd eller att Sverige har världens bästa djurskyddslag. I den svenska djurskyddslagen står det att alla djur ska få utlopp för sitt naturliga beteende och att de ska skyddas mot onödigt lidande. I våra ögon är djurskyddslagen helt meningslös utifrån hur verkligheten ser ut för djuren.

Daniel Rolke, Djurrättsalliansen

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips