Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Nu hoppas vi på ett friskolestopp

Annons

Hur tänker Falualliansen säkerställa att Faluns barn och ungdomar rustas för framtiden?

Frågan ställs därför att Lärarnas Riksförbund flaggar för stora brister i Falukommuns grundskolor. Vi får bottenbetyg. Främst är det undervisningen som är drabbad och likvärdigheten hotad. Dessa varningsklockor ringer samtidigt som vi ser att Barn och utbildningsnämnden i Falun förväntas få ett underskott på 25 miljoner kronor 2019. Dessutom förväntas mindre pengar till kommunens skolor på grund av KD, M och SD:s servettbudget för 2019.

Hur tänker Falualliansen lösa detta? Kan Falualliansen försäkra mig om att när mina ungdomar går till skolan på morgonen, att de får den utbildning som de har rätt till? En trygg skola och en utbildning som rustar dem för jobb och/eller vidare studier?

Det visar sig även att gymnasieskolans marknad i Falun är överhettad. Gymnasieskolorna är för många och elevunderlaget för lågt. Programmen fylls inte. Även detta leder till stora underskott i Barn och utbildningsnämnden. Detta är en konsekvens av att man i Falun under flera år haft en etablering av flera friskolor i kommunen. Nu hoppas jag på att det blir friskolestopp i Falun och att gymnasieskolorna lyckas attrahera elever från övriga landet för att fylla platserna och därmed vända trenden.

En sista fråga till barn och utbildningsnämndens ordförande Björn Ljungqvist: Vad är Falualliansens lösning på den allvarliga situationen och vad tänker du göra för att säkerställa att skolan i Falun blir likvärdig?

Charlotte Oster

Socialdemokrat i Falun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons