Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Nu kan Sverige uppleva ännu fler framgångsrika år!

Annons

Innan du gnäller på Centern och Liberalerna så läs och begrunda.

Decemberöverenskommelsen (ofta förkortat DÖ) var en formell överenskommelse emellan sex av riksdagens åtta partier och var ett resultat av en regeringskris i Sverige 2014. Avsikten var att stänga ute Sverigedemokraterna ifrån inflytande, genom att regeringspartierna och alliansen kom överens om att ledaren för den största partikonstellationen skulle släppas fram som statsminister, samt att minoritetsregeringar var garanterade att få igenom sin budget.

Det var den 27 december 2014 som decemberöverenskommelsen inleddes och den var tänkt att gälla till valdagen 2022, men upplöstes formellt redan den 9 oktober 2015. Då hade det gått drygt nio månader, men upplöstes eftersom Kristdemokraterna röstade för att lämna den.

Redan när DÖ ingicks, då var det tydligt att C/L inte skulle kunna stödja M/Kd om de tog stöd utav SD.

Trots att DÖ formellt upplöstes, fortsatte den ändå att gälla i praktiken. Även efter att överenskommelsen hade fallit, fortsatte alliansen att släppa fram de rödgrönas politik.

Trots att 6 av 10 väljare i riksdagsvalet 2014 hade röstat till höger om de röd-gröna så fick Vänsterpartiet betydande inflytande över regeringspolitiken. Redan när DÖ ingicks, då var det tydligt att C/L inte skulle kunna stödja M/Kd om de tog stöd utav SD. Det var Kristdemokraterna som bröt denna överenskommelse och Moderaterna gav dem sitt stöd och support!

Centern och Liberalernas värdegrund var mer stabil än vad Ulf Kristersson och hans moderater hade kunnat ana. Där sket det sig i det blå skåpet, häpp!

Ärligt talat, moderater och kristdemokrater har uppträtt illa och nu har det slagit tillbaka. Svinhugg går igen, brukar man säga.

Bitterhet är aldrig klädsamt. Det gäller även partiledare och Ulf Kristersson utgör då inget undantag. Alliansens haveri är hans eget dunderfel. Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor uppvisar tydlig bitterhet även om de borde ha karaktär nog att ta bakslaget som vuxna och sansade människor.

Var då Kristersson och Busch Thor något att hålla sig till i partiledardebatten onsdagen den 30 januari, år 2019? Jag fick då ingen aha-upplevelse!

När Socialdemokraterna och Miljöpartiet styr och låter Centern och Liberalerna rita kartan, då kan Sverige få uppleva ännu fler framgångsrika år.

När Socialdemokraterna och Miljöpartiet styr och låter Centern och Liberalerna rita kartan, då kan Sverige få uppleva ännu fler framgångsrika år. Låt oss satsa på riktiga vinnare.

Det verkar som att Moderaterna och Kristdemokraterna drömmer om att en lågkonjunktur ska infinna sig och lägga krokben för Socialdemokraterna och Miljöpartiets regeringsinnehav. De tror, som så många gånger förr, att om det bara upprepas gång på gång, så blir det till en självuppfyllande profetia!

Fan tro’t!

Arne E Åkerberg i Örebro

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons