Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nu krävs ökade resurser inom äldrevården

Corona har på ett brutalt sätt visat på stora brister i äldrevården. Om det nu finns något positivt med corona så är att den visar på den usla beredskap vi har när det gäller att skydda våra äldre. Missförhållanden i vården av våra äldre har varit kända länge, men har ändå tillåtits fortsätta utan åtgärder.

Under våren har vi många gånger hört från regeringshåll att vår beredskap är god när det gäller att bekämpa coronasmittan. Men allteftersom dödstalen ökar i både äldreboende och hemtjänst ekar yttrandet allt tommare. Här har coronastrategin uppenbart misslyckats. Missbedömningar, brist på handlingskraft, brist på skyddsutrustning, brist på basala hygienrutiner är exempel på hur illa det kan gå.

Nu krävs kraftigt ökade resurser och snabba förbättringar inom äldrevården och här behövs PRO:s röst

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har genomfört en granskning av 1000 verksamheter inom äldreomsorgen i landet där mycket allvarliga brister hittades i var tionde verksamhet. Här äger en beslutad fördjupad och omfattande tillsyn välkommen, men borde skett tidigare.

Mer utbildning, fler anställda, högre status och därmed högre löner, fasta anställningar, färre vikarier och många fler förbättringar krävs för att vi ska kunna ge våra äldre den anständiga och hållbara äldreomsorg de förtjänar.

PRO-Dalarna planerar nu, tillsammans med sina 52 lokalföreningar att genomföra en undersökning om hur det står till med äldreomsorgen i vår region. Nu krävs kraftigt ökade resurser och snabba förbättringar inom äldrevården och här behövs PRO:s röst.

PRO-Dalarna

Göran Tägtström

Ordförande

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips