Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nya tag behövs i vården!

Greta Thunberg sa i sitt nya Sommarprat i P1, "Det visar sig, att hela vårt samhälle är ett enda stort nudistparty!"

Greta har som aktivist helt rätt i att vi har mycket allvarliga samhällsproblem att lösa, vilka de styrande inte har brytt sig om. Folkkampanjen för sjukvården ställer sig bakom följande viktiga iakttagelser av läkare rörande vården:

- Det saknas läkare med erfarenhet av äldresjukvård.

- Det saknas geriatriska team.

- Det saknas mellanvårdsavdelningar.

- Det är brist på sjuksköterskor med äldresjukvårdskunnande.

- Det saknas kontinuitet och en röd tråd i äldrevården.

Vi vill tacka läkarna Anna Hammarström, Mirka Kwiatkowska, och Eskil Hammarström för dessa viktiga iakttagelser. Vi sammanfattar: Hur ser det egentligen ut med människovärdet i Sverige!? 

Strategin att skydda de äldre verkar ha byggt på föreställningen att vi har en fungerande äldreomsorg i Sverige. Det har vi inte! 

Äldrevården har mindre pengar idag, än den hade för 20 år sedan

Äldrevården har mindre pengar idag, än den hade för 20 år sedan. Sedan början av 2000-talet har man även dragit ner på platserna på äldreboenden, så att cirka 30 procent av dem har försvunnit. Även på sjukhusen har en stor del av vårdplatserna försvunnit. Många fler får alltså klara sig med enbart hemtjänst och får inte ens hemsjukvård.

För att åtgärda dessa problem behövs förutom betydligt mer resurser, att primärkommunerna får anställa läkare, att primärkommunerna får som tillägg till medicinskt ansvarig sjuksköterska, även medicinskt ansvarig läkare, samt att all hemsjukvård återförs till regionerna. All äldrevård ska kunna ge syrgas fullt ut, och ha pulsoxymetrar för syrgasbehandlingen.

Vårt sjukvårdsparti har mycket länge velat införa ASIH, Avancerad sjukvård i hemmet i Dalarna. Men ett sådant införande är mycket lättare att göra i en enda organisation, som Region Dalarna, jämfört med femton olika organisationer, alla Dalarnas kommuner, som förstås drar åt olika håll.  Visir ska ges till all vårdpersonal för alla arbetsuppgifter och all vårdpersonal ska testas för covid-19!

Vi menar att ett återinförande av äldrevården till regionerna och deras hälso- och sjukvård ska utredas.

Norge har inte alls Sveriges ytterst farliga klyvning mellan äldrevård och sjukvård, och man har där statlig sjukvård. Finland väljer nu, att regionalisera både sjukvården och äldreomsorgen. Det kan finnas goda skäl för Sverige att följa efter.

Norge har formellt legitimerade specialistundersköterskor, och har alltså två legitimationsyrken inom omvårdnad, och vi tror att det vore värdefullt om Sverige även valde denna väg för ökad kompetens och bättre handledning.

Vad gäller behandlingen av covid-19-patienter med andningsproblem, har ytterligare en nygammal bra metod börjat användas; Heliox, det vill säga syrgas tillsammans med helium. Denna gasblandning är lättare än luft och har därför lättare att komma ned i lungorna. Heliox minskar behovet av respiratorbehandling. 

En vanlig kortisonmedicin, Dexametason, har nu även glädjande visats kunna rädda vissa svårt covid-19-sjuka patienters liv. 

Vad gäller regionrådet Ulf Bergs kommentarer på regionfullmäktige, är det faktiskt som så, att om man tar rimliga beslut, är villig att lyssna, och är kompetent och kraftfull, så lyssnar i regel tjänstemän och verksamhet på en som förtroendevald. Om inte så leder det till den permafrost bland medarbetarna, som Ulf Berg (M) nu har börjat att tala om. 

Om inte den blågröna regionmajoriteten lyckas betydligt bättre än nu, har ingen rätt att förebrå Folkkampanjen för sjukvården för vårt tidigare val, att samarbeta med den tidigare röda majoriteten i det tidigare landstingsfullmäktige! Exakt detta val gjorde faktiskt sedan även Centern i nästa mandatperiod.

Ken Swedenborg (ffs),

Partiordförande och vidareutbildad undersköterska

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips