Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nya tobakslagen: Människor kan dömas på osäkra grunder

Annons

Den 1 juli tillträdde en ny förbudslag av rökning utanför restauranger, affärer, skolgårdar, perronger, och lekplatser som allmänheten har tillträde till. Detta kommer givetvis så småningomatt belasta oss i kommunen på många sätt, inte bara av tillsynsskäl utan även att lagen är otydlig. Den är ogenomtänkt och det är jag mycket kritisk till. Den kommer att medföra svårigheter för medborgarna då det är otydligt vad som faktiskt gäller.

När lagen inte anger hur långt utanför entrén på en uteservering, eller hur långt rökförbudet sträcker sig, så blir det upp till oss, kommunen, att tolka avståndet. Här kan jag tycka att medborgarna löper en stor risk risk att dömas på osäkra grunder och att det kan uppstå allmän förvirring i olika tolkningar av lagen. Detta gynnar inte någon.

Ett annat problem är att affärsidkare inledningsvis alltså måste chansa på att sätta var gränsen på förbudet ska gå. Och risken att man gör olika blir påtaglig.

Ett annat problem är att innehavaren enligt lag har ett ansvar att stoppa personer som röker utanför trots att de inte äger eller disponerar de olika platserna och det är rättsosäkert. Dessutom belastas de med ett uppdrag som kommer att skapa osämja. Och att påkalla polis kan vara svårt med tanke på den resursbrist som råder.

De nya reglerna är alltså orimliga, absurda och otydliga enligt min mening.

Därför kommer jag som ordförande i myndighetsnämnden att initiera en diskussion kring avståndet, så att ingen medborgare ska drabbas av detta, och jag hoppas att alla kommuner i Dalarna gör detsamma.

Vi måste säkra att medborgarna inte ska behöva dömas i onödan.

Katarina Gustavsson KD

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips