Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nyanlända ska förstå våra traditioner- men behöver inte delta

Annons

Hur kan Ebba Busch Thor klaga på sossar och socialismen när kristdemokraternas kristna förebild är Jesus och hans Bergspredikan? Den var i socialismens anda och agenda. Jesus var själv en ren socialist.

Jag har läst Ebba Busch Thors debattartikel som nyligen var publicerad i Aftonbladet och jag vill dela mina synpunkter om våra svenska traditioner och värderingar.

Nyanlända ska förstå vad de svenska traditionerna innebär, inte att de behöver delta eller göra sammalunda. Midsommar, lucia, påsk och jul är tillfällen som vi svenskar har speciella sedvanor kring.

Under jul kan det komma en utklädd figur som små barn kan bli skrämda att se, men när tomten delar ut paket glöms rädslan bort.

Under lucia kommer en vitklädd kvinna med ljus som en krona på huvudet och små gossar med ljus i handen som sjunger. Sånger och dofter som skapar en skön stämning.

Under kräftfesten eller surströmmingskalaset kan vi svenskar börjar prata och sjunga mer än vanligt.

Vetskapen om dessa kulturella företeelser betyder inte att de nyanlända behöver delta eller göra detsamma, men det är bra att känna till vårt sätt att umgås.

Samma sak gäller när det kommer till mat, dryck och våra lekar.

Ta seden dit man kommer ska inte överdrivas eller tas så bokstavligt. Däremot är det viktigt att våra lagar och uppförandekoder efterlevs

Allsånger, sångkörer, spelmanstraditioner, dans på dansbana eller i loge är starka kulturband här i vårt land.

”Ta seden dit man kommer” ska inte överdrivas eller tas så bokstavligt. Däremot är det viktigt att våra lagar och uppförandekoder följs. Hit hör samtycket vid sexuellt umgänge där de båda måste vara överens. Att kvinnan har lika mycket värde som mannen. Ömsesidig respekt ska råda och barnen ska ha en kärleksfull uppfostran av båda föräldrarna, men med tydliga och likvärdiga regler.

Varje individ, oavsett kön, ska få utvecklas till fria och självständiga personer.

I Sverige har vi sedan modersmjölken blivit uppfostrade med kristna värderingar. Religionen, den har ingen stor dragkraft hos oss svenskar, många bryr sig inte ett dyft om vare sig Gud eller kyrkan.

Men de tio buden och dess innebörd de har betytt mycket och de präglar oss än idag.

Våra sedvanor och våra festliga tillfällen är ändå till åminnelse av de kristna händelserna, vilket kan väcka en viss förvåning när de nyanlända förstår innebörd och samband.

Arne E Åkerberg i Örebro

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips