Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Obegriplig politik när sjuka drabbas

Annons

Idag betalar den som har sjukersättning på 15000 kronor per månad cirka 1300 mer i månaden i skatt, än den som arbetar eller har ålderspension. Sedan rehabiliteringskedjan infördes av den borgerliga regeringen 2008 har det också blivit allt svårare att få ersättning för sjukdom.

Innan en person med svår sjukdom eller skada får ett beslut om sjukersättning, har det i många fall förlupit långa perioder med sjukskrivning, vilket innebär att beräkningsgrunderna också sänker ersättningsnivån på sjukersättningen.

Att vi socialdemokrater accepterar detta faktum är för mig obegripligt. Är självförtroendet så lågt hos de folkvalda att de inte kan göra sin röst hörd i tider när värnskatten tas bort, när pensionärsskatten förändras? Det är ju så uppenbart har de som har det sämst skall betala för andras konsumtion.

Vid ansökan om sjukskriving står Försäkringskassans tolkningar oemotsagda av våra politiker. Det är en svårbegriplig sanning

Vid ansökan om sjukskriving står Försäkringskassans tolkningar oemotsagda av våra politiker. Det är en svårbegriplig sanning.

Trots att gedigna läkarutlåtanden som påvisar behov av ytterligare läkning eller när operationstider inte sker innan tidsgränsen på 180 dagar så reagerar inte våra folkvalda i någon större utsträckning.

Samtidigt finns oförmågan att åtgärda de höga sjuktalen med verklig rehabilitering och en bättre arbetsmiljö, och det är de offentliga arbetsgivarna som har de högsta sjuktalen framför allt inom vårdyrkena.

Har man dessutom blivit född med en funktionsnedsättning får man räkna med en garantinivå på högst 9800 kronor per månad i sjukersättning.

Erik Arnberg

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips