Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ofrivillig ensamhet kan öka risken för sjukdomar

Annons

Enligt SCB har 13 procent av svenskarna ingen nära vän som de kan prata med om vad som helst. Det är något som medför negativa konsekvenserför samhället, särskilt bland äldre.

För äldre innebär ofrivillig ensamhet en större risk för demens, depression, minskad matlust och fysisk inaktivitet, vilket medför ytterligare risk för diabetes, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom är ofrivillig ensamhet en lika stor riskfaktor för att dö i förtid som rökning.

Därför vill vi kristdemokrater bygga relationer, gemenskap, medmänsklighet och i det motverka ensamheten. Det är förstås inte en uppgift som främst faller på politiken, utan på var och en av oss. Men politiken spelar samtidigt stor roll för förutsättningarna för gemenskap. Att kristdemokraterna vill ha ett ”äldrelyft” som syftar till att ge fler äldre chans till fysisk aktivitet och träning är inget hemligt. Sådan träning kan förbättra livskvaliteten, öka hälsan, minska risken för fallolyckor och samtidigt främja gemenskap och sammanhang – och därmed motverka ensamhet.

En stark samhällsgemenskap bästa vaccinet för ökad livskvalitet och ett hälsosammare liv

I Kristdemokraternas förslag till riksbudget finns satsningar på fler trygghetsboenden med gemenskapsvärdar för äldre. Men också på personalkontinuitet för att värna relationer mellan omsorgsbehövande och personal.

En riktad satsning görs också på att tillskjuta resurser till föreningar och organisationer för arbete och verksamhet som syftar till att bryta äldres ensamhet och isolering. Civilsamhällets kapillärer behöver få spridas till hela samhällskroppen. När det händer kommer den ofrivilliga ensamheten sakta att botas och vi får en samhällsgemenskap värd namnet.

För att bygga ett gemenskapens samhälle på sikt behövs strukturella förändringar. Fler måste få möjlighet att komma in i en arbetsgemenskap och frågan om ofrivillig ensamhet måste upp på dagordningen. En stark samhällsgemenskap är bästa vacciet för att ökad livskvalitet och ett hälsosammare liv.

Katarina Gustavsson gruppledare (KD)

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips