Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Oroande sparförslag på vårdnära service

Annons

Hälso-och sjukvårdsnämnden har i sina sparförslag till regionfullmäktige lagt fram olika sparförslag. Ett av förslagen är att spara på vårdnära service (VNS) på kirurgkliniken i Falun.

Kommunal Bergslagen sektion Dalarna känner stark oro över vilka konsekvenser det kommer att få för våra medlemmar som arbetar på kirurgkliniken som bland annat undersköterskor och VNS-personal.

Under flera år har regionservice och kirurgkliniken arbetat med att få till en bättre arbetsmiljö på kirurgen i Falun, nu läggs sparförslag som innebär att det förbättringsarbetet och de lösningar som VNS resulterat i, försvinner/läggs ner.

Vi känner en stor oro över att detta kommer att leda till en övertalighet och uppsägningar

Idag finns det personal i VNS som arbetar med städ, mathantering, materialhantering och patienttransporter. De är specialutbildade inom sina områden och har god kunskap kring bland annat kost och hygien vilket ger vårdtagarna en god och säker vårdmiljö.

VNS-personalen ger undersköterskorna möjlighet att fokusera på omvårdnaden av patienterna, att få tid till dokumentation, förberedelser inför operation, undersökningar och den viktiga eftervården.

Det ger kortare vårdtider, friskare vårdtagare och undersköterskorna kan underlätta för övrig vårdpersonal som sjuksköterskor i deras arbete. Undersköterskorna har genom kompetenshöjning och arbetsväxling kunnat överta arbetsuppgifter som tidigare utförts av sjuksköterskorna, detta har gett sjuksköterskorna tid att göra sitt arbete där de medicinska kraven kräver en sjuksköterska. Detta har gett en bättre arbetsmiljö för alla, vilket resulterat i friskare personal, bättre möjlighet att rekrytera och på så sätt öka vårdkvalitén och öka antalet öppna vårdplatser.

Vi känner en stor oro över att detta kommer att leda till en övertalighet och uppsägningar då dagens VNS-medarbetare inte längre är önskvärda. Vi känner även en stor oro över att våra medlemmar på kirurgkliniken kommer att sluta då deras arbetsmiljö åter kommer att försämras och att deras höjda yrkeskompetens inte längre kommer att tas till vara.

I Verkställighetsbeslut LD17/01247 och i regionplanen kan man läsa att vårdnära service skall införas i hela Region Dalarna och hur blir det med den nu?

Eva Sens Fackligt förtroendevald

Kommunal Bergslagen sektion Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips