Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: På väg till matbordet känner kräftorna både smärta och lidande

Midsommar var en fest och nu är det dags för nästa: kräftskivan. Vi knäcker ben och äter innanmätet. Men hur är det med kräftorna, innan de når matbordet? De kokas.

Först ska vi beakta att djur inte är endast levande utifrån sina instinkter. De är upplevande individer som värderar livet likt vi gör.

LÄS OCKSÅ: Insändare: Jag känner mig lurad - och kan inte fortsätta äta djur

Kräftor känner också smärta och lidande. När de sänks ned i det kokande vattnet försöker de ta sig därifrån. Detta för att de drar sig undan saker de inte tål, exempelvis för höga temperaturer. Det enda vi inte vet att kräftorna har, men som forskning tyder på att alla djur besitter, är ett medvetande.

LÄS OCKSÅ: Insändare: Svårt att förstå att många stoppar i sig kött varje dag

Forskning visar alltså att kräftor kan känna smärta och lidande och de kan även minnas när de blev uppfiskade. Vill vi då chansa på om de har ett medvetande eller inte?

LÄS OCKSÅ: Insändare: Minska på köttet under semestern och gå in i hösten med nya vanor

Vi anser att svaret på frågan är nej. För likaväl som våra familjedjur har medvetanden kan alltså även kräftor ha det.

Vad kan en så göra istället för att äta kräftor? Vill du ändå äta med händerna och få en ljuvlig smak så kan du till exempel äta kronärtskocka med dill och citron. Inget är mer tillfredsställande än att äta mat som inte plågats.

Anna Hjalmarsson och Ann Olsson, medlemmar i Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare