Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Pandemin har förändrat mycket

Pandemin har ruskat om våra liv och förhoppningsvis lärt människor att allt kan förändras på kort tid.

Många har lärt sig att urbanisering betyder utarmning av många orter där släkten levt i generationer. Nu ses storstäder som ett stort kommande problem och vi kan se en utflyttning där skälet anges vara livskvalitet.

Efter att tidigare varit fixerade vid att tjäna pengar har många insett att det påverkar livet och familjen negativt. För både företag och människor har pandemin inneburit nya möjligheter, många jobb kan utföras hemifrån och i princip från varsomhelst i landet. Eftersom vi inte kan se slutet på pandemin har antagligen arbetsmarknaden förändrats för lång tid framåt.

Arbetslöshetssiffrorna fylls på i takt med butiksnedläggningar och att ett stort antal restauranger, konferenshotell med mera tvingas kasta in handduken. Tekniken förfinas och det mesta kan nu ske digitalt, så sker nu med ökande e-handel och inom livsmedelsaffärer där matkassar körs ut eller hämtas då det passar.

Man kan tycka att det här inte skall kunna påverka så mycket, men det handlar om ringar på vattnet som sprids och andra verksamheter påverkas. Har svårt att se hur publikidrotter och nöjesindustrin skall få tillbaka sin publik, nya vanor har skapats under så lång tid att de blir svåra att bryta. I tevesoffan finns allt tillgängligt på nära håll.

Det får mig att tänka på det Arthur Schoppenhauer skrev en gång för länge, länge sen.

"I vår ungdom tro vi, att viktiga händelser i vårt liv anmäla sig med med pukor och trumpeter. Men i ålderdomen visar det sig, att de smugit sig in i vårt liv, helt stilla, nästan omärkligt, som genom en bakdörr."

Pandemin har förändrat mångas liv och vi kan bara gissa oss till hur den stora allmänhetens liv har förändrats. Om inte våra politiker inser att de nu måste lyssna på hur folk verkligen vill ha det, kommer vårt nuvarande politiska maktsystem att helt förkastas av invånarna.

Under pandemin har ansvaret lagts på invånarna och beslutsfattarna utgått från att bli åtlydda, vilket visat sig minst sagt naivt. Kanske har våra politiker fått sig en läxa att inte utgå från att alla lever under samma förhållanden och tänker lika. Vårt land och dess invånare är idag så splittrat och missnöjet så utbrett, att vad som helst kan hända. Jag befarar det värsta.

Sven-Erik Hemlin

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips