Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Pandemin har visat vad som är viktigt

Äldrereformen som skulle bli ett positivt lyft för den äldre befolkningen blev istället en ny sorts "ättestupa". Reformen som skulle ge de äldre mer inflytande över sin ålderdom blev i stället ett nytt sätt att spara pengar för kommunerna.

Genom att stänga många äldreboenden så blev kön lång till de platser som fanns, och när man fått plats hade man ett större vårdbehov. Kommunerna sålde också ut delar av äldreomsorgen till privata företag där vinst gick före kvalitet. För att spara så anställdes outbildad personal, visstids-och timanställningarna ökade så de äldre fick möta många olika människor.

Låg lön och osäkra anställningsförhållanden gjorde att det blev svårt att rekrytera personal. Det fanns inga ungdomar som ville utbilda sig till omsorgspersonal. De utlandsfödda som rekryterades fick inga förutsättningar att klara jobbet, de fick ingen utbildning i vardagssvenska som är en förutsättning för att få god kontakt och att trivas med jobbet.

Genom att använda äldreomsorgen som sparbössa år in och år ut så blev det mindre pengar till omsorgen och den reform som skulle blivit en tillgång för de äldre blev en fälla som slog till när coronapandemin kom

Genom att använda äldreomsorgen som sparbössa år in och år ut så blev det mindre pengar till omsorgen och den reform som skulle blivit en tillgång för de äldre blev en fälla som slog till när coronapandemin kom.

De flesta trodde nog att äldreomsorgen var bra, vi har haft förtroende för våra politiker. Men nu är det nog dags att inför nästa val noggrant granska de människor vi vill rösta fram att styra i kommunen.

Pandemin har visat vad som är viktigt för ett hållbart samhälle.

ubbe

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips