Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Politiker måste skapa framtidstro för alla

Annons

Vi har politiker i Sverige som har en dröm att bygga upp det nya folkhemmet. Det ska ske med fler reformer och investeringar för att hålla en fast kurs mot ökad jämlikhet. De flesta politiker vill stå upp för alla människors lika värde i samhället.

När politiker kommer till reformer så är det majoriteten som gynnas. Minoriteten som oftast har helt andra behov får stå tillbaka eller osynliggöras. Att enbart skapa reformer för den stora gruppen och förminska den lilla gruppen är inget folkhem för mig. Det är röstfiske.

Att enbart skapa reformer för den stora gruppen och förminska den lilla gruppen är inget folkhem för mig. Det är röstfiske

I nuläget har personer med funktionsnedsättningar svårt att få sina livspussel att gå ihop. Flera har blivit isolerade i sina hem eller måste förlita sig på att få stöd från sina nära och kära. En del är fångad i fattigdom. Varför? Besparingar! Politiker osynliggör minoriteten för att ge till majoriteten. Det olyckligaste av allt är att personer med funktionsnedsättningar och dess anhöriga har blivit uppgivna och tappat framtidstron.

Vi har kunnat följa LSS-lagens förfall under en tioårsperiod utan att någon politiker oavsett partifärg drog tillräckligt hårt i nödbromsen. Lagen snärjdes in i juridiken. När politiker mötte människor med särskilda behov vars framtid raserades över en natt, hänvisade man med lätthet till Sveriges domstolar. Nu försöker regeringen lappa och laga lagen. En skam i svensk välfärdspolitik.

Ska ni folkvalda ha som mål att försöka uppnå ett jämlikt samhälle måste det till reformer för att synliggöra det ni försökt mörka. Då måste ni bortse från röstfiske. Denna grupp ger inte så många röster.

Nu är läget akut. Min förhoppning är att ni folkvalda oavsett partifärg omvärderar era moraliska kompasser och sätter dessa personer högt upp på er agenda allt för att åter skapa framtidstro.

Yvonne Malmgren före detta handläggare för LSS och generella handikappfrågor

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips