Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Postnord: Därför höjs brevportot

Svar till "Brevvännen"

Som signaturen Brevvännen skriver i sin insändare i Dala-Demokraten den 7 oktober, kommer Postnord från och med den 1 januari nästa år att höja portot till elva kronor.

Sedan millennieskiftet har antalet brev halverats, och bara under förra året minskade brevvolymerna med tio procent. Det är ett historiskt stort skifte.

I Sverige, till skillnad från i de flesta andra europiska länder, finansieras postservicen helt och hållet av portot, utan statligt stöd

Ju färre brev som skickas desto dyrare blir varje brev att hantera, eftersom en stor del av kostnaderna är fasta; brevbärarens lön och kostnaderna för maskiner, lokaler och transporter är desamma oavsett hur många brev som finns att dela ut. Det är viktigt att påpeka att brevhanteringen enligt lag måste bära sina egna kostnader. För att säkerställa en fungerande posttjänst i hela landet justerar vi därför portot.

Jag har förståelse för att många upplever att priserna för att skicka brev har ökat snabbt, men i en nordisk jämförelse är portot fortfarande billigast i Sverige, även efter höjningen i januari. Och i Sverige, till skillnad från i de flesta andra europiska länder, finansieras postservicen helt och hållet av portot, utan statligt stöd.

Katarina Sörman, distributionsområdeschef Postnord

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips