Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Rättsväsendet premierar inte miljötänk

Jag har varit nämndeman i över fem år och är bosatt i en tätort en mil utanför en stad i Dalarna. Under de år jag tjänstgjort har jag kryssat i för resväg mer än fem mil, vilket är gränsen för arvodet; 100 kronor.

Min resväg är sex mil med bil till resecentrum och buss därifrån. Miljön må jubla över detta med buss, men icke tingsrätten.

I år togs ersättningen bort för mig och förmodligen fler andra av någon tjänsteperson. Anledningen är skrattretande. Plötsligt så mäter man enligt regelboken den kortaste bilvägen mellan hemort och tingsrätt. Den blir i mitt fall 48,8 kilometer. Att jag som tänkande individ av olika skäl väljer att ta bilen till resecentrum och därifrån Falubussen, vilket gör en ynka mil extra är tydligen inte relevant i sammanhanget.

Nu diskrimineras personer som av medicinska skäl inte kan framföra eget fordon eller kanske helt enkelt, i likhet med undertecknad, inte känner sig bekväm att ligga och pressa på en trafikfarlig väg i mörker, halka och snöglopp, utan väljer att vara utvilad och alert inför dagens uppgift att döma så rättvist och klartänkt som möjligt. Hur många reser ensamma i sina bilar och får ersättning?

Gör om! Gör rätt!  Vill rättsväsendet vara inkluderande och premiera miljötänk, trafiksäkerhet och klara tankar, så behöver man också tänka färdigt och inte stoppa där näsan tar slut.

Besviken nämndeman vid Falu tingsrätt

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips