Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Riktad teststrategi i stället för allmän testhysteri?

Partiledardebatt, dagliga radiogenomgångar, tv och press ägnar stort intresse åt coronatestning. För mig är det framför allt två faktorer som har betydelse för hur vi kommer att klara coronan.

1) Vi måste utgå från att vi alla kan vara smittbärare i dag och i morgon, även om vi råkar vara smittfria idag. 2) Vi måste också utgå från och vara medvetna om att vi alltid kan utsättas för direkt eller indirekt smitta när vi har kontakt med personer och miljöer utanför vår personliga sfär.

Allmänt riktade tester och undersökningar, som endast visar ögonblickets situation, framstår som meningslös testhysteri

Vi har lärt oss att distans och omsorgsfull handhygien är enkla och effektiva motmedel och att vi har personligt ansvar för att göra som vi lärt. Munskydd kan hindra luftspridning. Vi har blivit medvetna om att krasslighet kan vara corona, som kräver isolering. I de flesta fall blir vi snabbt krya igen, men det kan bli värre än så. Därför förstår jag att test kan vara okej för slå fast om den krasslige är smittad och bör vara beredd på en svår utveckling. Det är alltså till nytta, medan allmänt riktad testning inte ger ett meningsfullt resultat.

Meningsfullt är däremot en teststrategi, som innebär återkommande testningar obligatoriskt för alla, som har ett yrke där närkontakt med annan människa är eller kan vara en del i jobbet. Positivt resultat ska medföra ledighet eller andra arbetsuppgifter.

Alla, som ingår i någon form av gemensamboende på annat sätt än i egen familj, bör också testas för att ge åtgärder som skyddar andra om resultatet är positivt. De många döda bland äldre med någon form av vård och stöd kan vara följden av att det i debatten föreföll som att målinriktade teststrategier saknas?

Allmänt riktade tester och undersökningar, som endast visar ögonblickets situation, framstår som meningslös testhysteri. Tacksam för synpunkter!

Stig Eklöf

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips