Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Saknar turistbyrå i Säter

Jag såg ett förslag i en kvällstidning att man kunde ta längre eller kortare turer i Skåne och upptäcka deras skatter. Man kan lika gärna göra samma sak i Dalarna, här finns minst lika många skatter att upptäcka. Man kan börja med att stanna några dagar i Säter, bo på campingen och bada i Ljustern, en djup sjö med rent fint vatten. Sedan kan man göra ett besök i Säterdalen och vill man ha en naturupplevelse, kan man fortsätta till Kärleksudden.

Vill man ha ännu mer naturupplevelse, tar man fika med sig och går i ravinsystemet; Naturreservatet i Norddalen, bort mot Almlunden, vidare mot Solvarbo via springkällan. Delar av vandringen kan vara strapatsrik.

Man kan åka och se östra Silvbergs gruvor med den gamla kyrkogården. Ett annat resmål kan vara gruvan i Bispberg. Där bröts förr den renaste järnmalmen som brutits i Sverige.

Vill man besöka ett museum finns Mentalvårdsmuseet vid Skönvik eller Biografmuseet i gamla Yxfabriken. Man också se hur Skedvibrödet tillverkas för hand. I Säter tillverkas också Gustafskorv och Solvarboskinka, men den tillverkningen tror jag man inte kan se.

Ja, detta är ett axplock av det man kan se och uppleva Säter. Jag skulle tro man behöver en vecka på sig innan man drar vidare.

Men i Säter är turistbyrån stängd och folk frågar bland annat efter kartor, till exempel över Naturreservatet. Jag kan inte upplysa om vart de kan vända sig. Alla människor är inte nätanslutna, dessutom kan det vara mycket annat en turist vill fråga om och vill veta.

Varför har man inskränkt på information och tillgänglighet?

Dan Ericson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips