Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Samtalsstöd viktigt vid psykisk ohälsa

Den psykiska ohälsan breder ut sig i samhället. Från politiskt håll hör vi ibland att psykvården måste byggas ut och att fler platser på institutioner behöver skapas.

Idag tillämpas två typer av behandling av psykisk ohälsa, medicinering och terapi. Medicinering är den utan urskiljning vanligaste behandlingsmetoden.

Vill vi verkligen minska problemen med psykisk ohälsa i samhället bör orsakerna till situationen utredas men framför allt måste möjligheterna att få adekvat samtalsstöd tidigt utökas ordentligt

Detta är en stor inkomstkälla för läkemedelsbolagen. Men hur är det egentligen?

Det har aldrig funnits så stor tillgång till psykofarmaka samtidigt som den psykiska ohälsan ökar, medicinering är helt uppenbart inte lösningen och många av preparaten är beroendeframkallande. Jag är övertygad om att adekvat samtalsterapi tidigt i sjukdomsförloppen ger en betydligt större möjlighet att vända förloppet och till att patienten tillfrisknar. Här kan medmänniskor som lyssnar och ställer frågor och till exempel skolkuratorn kan vara en första kontakt. Vidare behövs tillgång till professionella terapeuter vid svårare fall.

Att med olika farmaceutiska droger, dämpa symptom utan att samtidigt ge möjligheter att bearbeta de känslor som lett till ohälsan leder alltför ofta bara patienten längre ned i sjukdomen. Vill vi verkligen minska problemen med psykisk ohälsa i samhället bör orsakerna till situationen utredas men framför allt måste möjligheterna att få adekvat samtalsstöd tidigt utökas ordentligt.

En nära släkting har väntat över ett år på att få träffa en terapeut, en annan nära släkting som inte heller fått samtalsstöd trots kända suicidrisker ska nu begravas.

Orolig medmänniska

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips