Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sänkt hastighet är bra för framtiden

Annons

Läser med en stor suck debattinlägget från kommunledarna i Dalarna.

De valda kommunledarna hävdar att Trafikverket sänker hastigheten på våra vägar utan någon konsekvensanalys. Jag tycker det är tråkigt att våra valda politiker protesterar utan någon konsekvensanalys.

Vilka andra frågor tycker kommunledningarna är lika viktiga som att vi ska få köra i 90 på vissa vägar, så viktiga att man gemensamt skriver en debattartikel?

En sänkning av hastigheten innebär stora positiva förbättringar för vår framtid. En lägre hastighet sänker koldioxidutsläppen något som våra ungdomar ber politiker att arbeta för.

Hörde på radion att någon av er hade räknat ut att man ”förlorar” 30 minuter per år av hastighets-sänkningen. Om man tycker att en sådan tidsförlust är så betydande kanske man bör överväga att åka buss, i alla fall en del av sträckan. Då får man tid att tänka och planera och regionen kan få inkomster som förbättrar kollektivtrafiken.

Historiskt har många här tagit bilen och åkt till en större butik än den lokala för att produkterna är billigare där och urvalet kan vara lite större. Då är det ingen som backar för en tidsförlut på 30 minuter.

Den största tidsförlusten jag upplever är när det hänt en olycka som kräver bärgning. Då kan tidsförlusten uppgå till en timme och det är sällan man vet när man kan åka vidare. Om nu Trafikverket tar till åtgärden att sänka från 90 till 80 för att förhindra olyckor så tycker jag att man kan tacka dom. Både för tidsvinst och för räddade liv och minskade skador.

Att säga att hastigheten på vägen är så viktig för oss som bor i Dalarna är att godkänna den stress som det för många innebär att köra så fort som möjligt och att planera sin dag så att det inte finns utrymme för paus.

I ett stycke påstår ni att det är risk att trafiken flyttar till andra mindre vägar. Jag undrar vad ni menar med det. Påstår ni att trafikanter medvetet bryter mot hastighetsbestämmelser?

Berglund, boende i Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips