Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ska Mora kommun bli ett skrämmande exempel?

Ofta hörs en lovsång sjungas om privatisering av verksamheter som betalas med skattemedel. Äldreboenden, skolor och bibliotek ska drivas på entreprenad- sjungs i kör bland de borgerliga.

Allt sägs bli billigare och bättre med privat drift, men inget sägs om vart den del av skattepengarna som blir vinst går.

Allt sägs bli billigare och bättre med privat drift, men inget sägs om vart den del av skattepengarna som blir vinst går

I DN Debatt den 25 maj prisades privata alternativ eller valfrihet som de kallar det inom omsorgen av ett antal personer med ekonomiska intressen i privata vårdföretag. Jag skrev till vårdföretaget A&O och ställde några frågor runt deras kvalitet för drygt tre månader sedan men har inte fått något svar trots påminnelse.

Mora är en kommun där vurmen för privatisering gått mycket långt. Idag drivs två särskilda boenden i privat regi och den politiska majoriteten vill överföra den i särklass största enheten till privat drift. Ett nytt boende avses drivas i privat regi. Intresse finns för att starta privat skola i Mora. Något som den borgerliga majoriteten applåderat men skolinspektionen har hittills sagt nej. Även för flerbostadshus vill ledningen i Mora se mer privata inslag.

Men nu vill Mora öppna för privat regi i stor skala. Man har anlitat en konsultfirma från Stockholm för att ta fram en plan för hur ett nu tomt område cirka 600 meter från nuvarande centrum av orten ska fyllas. Man vill ha dit högstadieskola, inomhusarena, bibliotek och kulturscen inklusive bibliotek samt hotell. Konsultfirman har kommit med två alternativ där marknaden ska få välja vilket.

- Kommunen uppför och äger allt utom kulturscen, bibliotek och hotell.

- Privat aktör uppför och äger alla lokaler. Kommunen hyr verksamhetslokalerna.

Kommunledningen säger att man vill utvidga Mora centrum, man vill visa framtidstro och lyfta fram några kärnområden: utbildning, kultur, idrott och turism, man vill bygga för framtiden och man tror på en positiv utveckling.

Framtidstro är viktig för ung och gammal. Unga behöver se möjligheter till arbete, bostad och utbildning för sina barn. Äldre måste ha tilltro på god omsorg i slutet av livet och känna förvissning om att allt som de bidragit med i samhället kommer att förvaltas väl och inte styras av marknadens vinstmaximering. Alla behöver rekreation för kropp och själ, även när fötterna inte längre är raska.

Med den styrande majoritetens föreslagna utbyggnad och privatisering står Mora inför stora risker på utarmning. Marknaden råder över utbudet i affärerna men de folkvalda råder över bibliotekets placering. Biblioteket är en motvikt till handeln utan krav på motprestation.

Flyttas biblioteket fem, sex hundra meter från centrum, innebär det att bilar måste byta parkeringsplats, bussresenärer måste vänta på bussen för att åka en hållplats. Om biblioteket flyttas är risken stor att många väljer bort Kyrkogatan. Efter ett biblioteksbesök åker man till Noret och gör sina inköp. Snart nog kan Kyrkogatan vara öde.

Att lägga ny skola och bibliotek i privata händer, och att överlåta äldreboenden till marknaden synes mig visa att kommunledningen inkompetensförklarar sig själv

Var går gränsen för vad den politiska majoriteten vill privatisera? Biblioteket verkar vara till salu. Önskas privata skolor? Det företag som tidigare visat intresse för att starta privat skola i Mora har säkert inte gett upp. Finns i de föreslagna planerna även att högstadieskolan ska privatiseras? Hur mycket av äldreboenden ska drivas i privat regi? Hur mycket av byggnader för kommunal verksamhet ska hyras i fortsättningen?

Ny kulturscen behövs knappast. Det finns en fin aula i gymnasiet och det finns stora lokaler i flera bystugor med gott om parkering som lämpar sig för kulturtillställningar av olika slag. Jag undrar om konsulterna ens varit i Mora. Finns förresten utrymme för ett hotell till i Mora? Jag har anledning att tvivla. Frågan blir vilket av hotellen som ska tvingas upphöra?

Att lägga ny skola och bibliotek i privata händer, och att överlåta äldreboenden till marknaden synes mig visa att kommunledningen inkompetensförklarar sig själv. Jag vill påminna de folkvalda om att till kärnområden för Mora är vår industri nummer 1.

Ska Mora kommun bli ett skrämmande exempel för andra mindre kommuner? De som får stå för notan ur flera synvinklar är Moras befolkning.

Annika Rullgård

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips