Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skolan prioriteras inte av majoriteten i Hedemora

I majoritetens budget för 2020 kan vi läsa ”Hedemora kommun behöver […] en politiskt stark majoritet som förmår fatta erforderliga beslut som säkerställer den samhällsservice som medborgarna kan kräva. Detta gäller framförallt inom skola, vård och omsorg.”.

Det verkar dock inte alls gälla skolan.

För den sittande majoriteten i bildningsnämnden är varken kapabel att fatta erforderliga beslut som säkerställer kvalité för medborgarna, eller att stå för de få beslut som fattas. Det har exempelvis tagit majoriteten över två år att komma fram till en lösning på problemet angående förskolan Bullerbyn som snart ska rivas.

Två år tog det – och någon långsiktig lösning på problemet har vi fortfarande inte sett. Istället har man beslutat att köpa in moduler för sju miljoner kronor i väntan på beslut om eventuell nybyggnation eller utbyggnation av förskola. Det är en onödig kostnad vi lätt hade kunnat undvika om beslut hade fattats i tid.

Två år tog det – och någon långsiktig lösning på problemet har vi fortfarande inte sett

I flera år har diskussioner även förts kring huruvida Västerbyskolan, som idag är i dåligt skick och trångbodd, ska rivas eller renoveras - men inget beslut har fattats där heller.

Inte nog med att väl grundade beslut inte fattas, det ges inte heller utrymme till diskussioner. På mötet i bildningsnämnden den 25 november fanns det på dagordningen ett ärende gällande förskolan Bullerbyn. Under mötet flaggade flera politiker att de hade frågor och ville diskutera frågan – speciellt hur vi skulle lösa situationen med barnomsorgsplatser på lång sikt. Ärendet ströks och vi fick varken ställa frågor eller diskutera hur vi ska kunna lösa framtidens utmaningar med barnomsorgsplatser.

Så länge den sittande majoriteten varken är kapabla att fatta erforderliga beslut, eller att stå för de få beslut som fattas, kommer vi inte se några förbättringar i verksamheten, varken när det gäller kvalité för invånarna eller ekonomin. Majoritetens handlingsförlamning leder bara till instabilitet i verksamheten och osäkerhet hos såväl medarbetare som invånare. Vi ställer oss ytterst tveksamma till att vi kommer få se förändring i majoritetens agerande kring den här typen av beslutsfattande, och därför inte heller kommer se bättre kvalité för medborgarna eller seriös hantering av skattebetalarnas pengar.

Sofia Axelsson, ledamot bildningsnämnden (M)

Mikael Gråbo, ersättare bildningsnämnden (M)

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips