Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skolmaten måste bli bättre

Skolmaten har diskuterats i många år nu. Att skolmaten är ett problem tycker många barn och ungdomar.

Men ärligt talat, det har aldrig blivit någon förändring, eller att frågan tagits upp av ansvariga på riktigt.

Vi elever har blivit tillsagda av läraren att äta skolmaten för att kunna orka med skoldagen - även fast maten inte varit speciellt god, till och med inte alls god. Ibland så kan man gå till matsalen och sedan vända om för att det ser så äckligt ut eller bara genom att läsa på matsedeln. Detta kan leda till att ungdomar köper snabbmat ute på rasterna.

Först och främst, vi ungdomar behöver verkligen mat i våra magar, annars orkar vi inte hålla vårt humör uppe och orkar inte med dagen. Bättre skolmat kan leda till att det blir bättre arbetsro i klassrummet och koncentrationen blir bättre. Om det är bättre studiero blir det mycket mycket enklare för alla att kunna fokusera på sitt arbete.

Vi behöver mat för att kunna tänka bättre och upptäcka nya saker. Om vi elever inte får riktigt protein, fett och kolhydrater, presterar vi inte lika bra på proven och det kan leda till dåliga betyg, dålig lön och dåligt jobb.

På skolvärldens hemsida går att läsa om hur skolmaten påverkar elevernas betyg. Det är just nu som vi växer som mest, det är nu det viktiga är att få i sig kolhydrater, protein och fett. Mätta elever som har ätit en bra skollunch bidrar till bättre arbets- och studiemiljö.

Det är fel att inte prioritera eleverna först

Avslutningsvis så vill jag säga att det är fel att inte prioritera eleverna först. Vadå, ska eleverna verkligen slösa sina egna pengar för att äta ute - på grund av att skolmaten är äcklig?

Maten måste verkligen förändras så elevernas humör hålls uppe, så de ska kunna orka med dagen och att barn och unga ska få chans till en bättre framtid!

Jag tycker verkligen att rektorn, lärarna och kommunledningen borde sätta sig ner och snacka om saken. Vi kommer ingenstans om vi ska hålla på såhär!

Elvina Aslani

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips