Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skulle statusen för undersköterskor höjas?

Detta är inget förslag, bara en tanke; Vad skulle hända om enbart personal som har utbildning, fick dela receptbelagd medicin, ta hand om sår av diverse slag samt utföra personnära omvårdnad? Då menar jag mer än en webbaserad 30 minutersinformation innan medicindeligering kan ges.

Kanske skulle stämpeln "vem som helst kan jobba inom vården" försvinna om alla, innan de fått någon utbildning, endast fick utföra städ, tvätt, matlagning och möjligtvis vissa enklare personnära uppgifter?

För att manövrera maskiner behövs alltså utbildning och kompetens, men att vårda människor kan vem som helst göra

Skulle fler utbilda sig? Skulle statusen höjas för undersköterskor?

Jag menar, jag tror säkert att jag skulle kunna köra en grävmaskin. Särskilt om jag får öva lite innan jag gräver en grop. Men när det gäller sånt så ställer myndigheter, beställare och kollektivavtal krav på kunskaper, utbildning och kompetens för den som ska köra en grävmaskin eller andra anläggningsmaskiner.

För att manövrera maskiner behövs alltså utbildning och kompetens, men att vårda människor kan "vem som helst" göra, helt utan utbildning.

Är det då värt att utbilda sig, det kan man ju undra? För lönen skiljer oftast inte nämnvärt.

Charlotta Lindgren

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips