Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Socialdemokraterna tar ansvar för totalförsvaret

Ett starkt totalförsvar är grunden för samhällets motståndskraft när krisen drabbar vårt land och våra invånare. Det visar den pågående pandemin. Därför är det viktigt att vi nu rustar upp totalförsvaret.

Den 15 december fattar riksdagen beslut om regeringens försvarspolitiska proposition för perioden 2021–2025. I denna föreslås anslagen till det militära försvaret öka med 25 miljarder kronor under perioden 2021–2025.

När krisen eller kriget drabbar oss ska vi vara förberedda

Denna satsning, som möjliggjorts genom en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, innebär en ökning av anslagsnivåerna med 40 procent och är den största satsningen sedan 1950-talet.

4,2 miljarder kronor satsas på det civila försvaret som en fortsättning på det målmedvetna arbetet med att återuppbygga totalförsvaret. Vi måste återupprätta en stark beredskap, säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna och nödvändig försörjning.

Ett starkt och motståndskraftigt totalförsvar är en fundamental del av det svenska välfärdsbygget. När krisen eller kriget drabbar oss ska vi vara förberedda. Med målmedvetet arbete och ansvarstagande pragmatism kan vi åstadkomma detta. Socialdemokratiska regeringar tog ansvar och byggde under efterkrigstiden ett av världens starkaste totalförsvar. Vi kan och ska göra det igen.

Niklas Karlsson (S)

Ordförande Försvarsberedningen, vice ordförande Försvarsutskottet

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips