Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Solidarisk fördelning med hästskitsyndromet?

Jag har nyligen läst Jan Guillous senaste bok "Den andra dödssynden" som utmärkt redogör för och påminner om utvecklingen i Sverige och världen under 80-talet.

Ur många träffsäkra redogörelser var det speciellt ett ord som fastnade, nämligen hästskitsyndromet. Ger man hästar extra mycket havre skiter dom mer, till glädje för fåglar som får mer att picka i sig. Jämför det med naiva borgerliga idéer om att mer till de rika även sipprar ner till de sämre ställda!

Det Margaret Thatcher och Ronald Reagan startade på 80-talet med sänkta skatter för de rika gäller fortfarande än idag. Moderaterna gläds åt att vara det största skattesänkarpartiet i och med beslutet på den nyss avslutade kongressen. Ett sjunde jobbskatteavdrag, som vanligt mest till de med låg- och medelinkomster enligt dem själva, ska genomdrivas mot regeringens vilja med hjälp av oppositionspartier på högerkanten.

Det märkliga är att mer pengar till högavlönade anses vara en sporre till att jobba mer, till gagn för landets ekonomi, medan mindre pengar till lågavlönade anses ha samma effekt på arbetsviljan. Så tänkte man på 80-talet. Så tänker man ännu idag. Ulf Kristersson skäms inte för att samhället dras isär. Det nya jobbskatteavdraget tillsammans med borttagandet av värnskatten ger 300 kronor till en väktare medan Kristersson får 10 500 kronor mer per månad!

För mig och andra som föredrar en mer rättvis solidarisk fördelning känns det hela som skit. Hästskit!

”Jag har inga besvär med det”, sa han i SVT:s Agenda. Det märkliga är att det finns de som entusiastiskt håller med. För mig och andra som föredrar en mer rättvis solidarisk fördelning känns det hela som skit. Hästskit!

Jan Björklund har under flera år, med en åsnas envishet, stridit för värnskattens borttagande. I och med januariavtalet har han lyckats med detta. Trots det ligger Liberalerna på katastrofala siffror. Inte ens ny partiledare har hjälpt.

Kan det vara så att det även bland liberaler finns rättvisetänkande solidariska människor som skäms för att ösa pengar över höginkomsttagare på bekostnad av sämre ställda? För att inte tala om den nytta pengarna istället skulle kunna göra inom välfärden och krisande kommuner. Kanske gjorde Björklund en björntjänst för partiet innan han avgick.

Vart har då tidigare liberaler gått? Knappast till SD. De är absolut inte rätt parti för den solidariska medborgaren.

Kjell Åhsberg

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips