Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Språklig och kulturell självmordspolitik

"I Sverige talar man svenska", sa Ulf Kristersson i sitt jultal 2017". Jag önskar att jag kunde lita på att det är vad han verkligen menar och vill inför framtiden. Tyvärr gör jag inte det! Några månader senare föreslår nämligen samme Kristersson att man borde kunna lösa framtida lärarbrist genom att anställa utländska lärare och undanta dem från krav på svenskkunskaper för svensk lärarlegitimation.

Utöver detta galna förslag finns redan en skolkoncern som har gjort till sin affärsidé att, i praktiken, degradera det svenska språket till genom undervisning till 50 % engelska i grundskolan och till 90 % i gymnasiet. Studier har visat på marginellt bättre kunskaper i engelska men, och vad värre är, sämre kunskaper i svenska. Denna degradering tvingas vi skattebetalare självfinansiera via skolpengen. Inget annat land har ett liknande system, inget! Det finns numer till och med gott om förskolor som undervisar på engelska. 

Du kan idag till och med bli medborgare i detta land utan att kunna ett ord svenska. 

Genom en även i övrigt mycket slö hållning gentemot framförallt engelskan, till exempel inom reklam, media och bland arbetsgivare, hamnar svenskan snart på fallrepet om inte beslutsfattare men även gemene man vaknar upp ur sin aningslösa dvala.

Det finns en svensk språklag sedan snart tio år, som anger att svenskan är huvudspråk i Sverige och att språket ska kunna användas i alla situationer. Denna språklag måste, liksom skollagen vässas rejält om den ska bli något annat än en papperstiger.

"Lysande framtidsutsikter" för det svenska språket och svensk kultur i dagsläget alltså.

Språklig och kulturell självmordspolitik är min kommentar!

Läs också: Debatt: Språkkrav för medborgarskap leder inte till ökade kunskaper i svenska

Per-Owe Albinsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare