Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Står Sofia Jarl (C) för den politik som drivits i fråga om apoteken?

Öppet brev till Sofia Jarl (C).

Sofia Jarl (C), regionråd, med ansvar för Dalarnas Hälso- och sjukvård är upprörd över att regeringen inte går in och räddar apoteket i Särna, som nu läggs ner.

Boende på landsbygden har istället fått uppleva hur apotek, som av marknaden inte bedöms lönsamma, läggs ner. Särna är ett exempel

År 2009 tog riksdagen beslut om att avreglera Sveriges apoteksverksamhet. Sverige hade då en av världens mest säkra apoteksverksamheter och var ett föredöme för många andra länder. Centerpartiet var mest pådrivande i apotekets avreglering. Marknadskrafterna skulle ta hand om en av de viktigaste samhällsfunktioner vi har.

Konsekvensen av apotekets avreglering har blivit att de som bor i större orter, som till exempel i Falun, har fått ännu fler apotek att välja på. Boende på landsbygden har istället fått uppleva hur apotek, som av marknaden inte bedöms lönsamma, läggs ner. Särna är ett exempel. 

Minskat statligt ansvar för viktiga samhällsfunktioner ger enligt centerpartiets ideologi fler aktörer, ökad konkurrens, bättre service och högre kvalitet.

Nu har marknadskrafterna slagit till i Särna. Då blir Sofia Jarl, (c), upprörd! Hon kräver att staten ska se till att det blir ett fullständigt apotek i Särna med legitimerad personal och inte bara, som nu, ett utlämningsställe.

En fråga till regionrådet Sofia Jarl (C): Står du inte längre upp för den politik du och centerpartiet drivit när det gäller minskat statligt ansvar för apoteken?

Emanuel Persson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips