Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Statliga gratislån till de redan priviligierade

Staten tog sin hand från bostadsbyggandet på 90-talet, de fria marknadskrafterna skulle i fortsättningen förse folket med bostäder efter behov. Vi vet alla hur det gick.

Nu har svenska staten åter gett sig in i leken, nu med ett väldigt generöst erbjudande. Den som tjänat pengar och blivit rik på sin bostadsaffär får nu möjligheten att helt ränte- och amorteringsfritt låna pengar av staten, en uppskjuten reavinstskatt handlar ofta om hundratusentals kronor som staten nu frikostigt lånar ut helt gratis. Ja, med ett enda förbehåll, att låntagaren har köpt eller tänker köpa en annan bostad, men hen behöver inte använda pengarna som betalning av den nya bostaden, det står personen fritt att disponera hela gratislånet.

Observera att detta erbjudande bara gäller för personer som tjänat minst 50 000 kronor på sin bostadsaffär. Gratislånet gäller inte förstagångsköpare, inte den som sparat pengar till din bostad och inte heller de som flyttar från en hyresrätt. Att gratis skjuta på reavinstskatten är ett exklusivt privilegium bara för bostadsmarknadens verkliga vinnare.

Gratislånet gäller inte förstagångsköpare, inte den som sparat pengar till din bostad och inte heller de som flyttar från en hyresrätt

Om nu staten ska stimulera en redan överhettad bostadsmarknad och hålla nyproduktionspriserna uppe så vore det väl rimligt att alla fick samma erbjudande. Tänk om alla svenskar som tänker köpa bostad fick låna hela insatsen gratis av staten, då skulle det banne mig bli SM-rally på bostadsmarknaden.

Ulf Larsson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips