Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Stora klimatomställningar är möjliga

Vid regionfullmäktige den 18-19 november ska två viktiga klimatbeslut fattas. För det första den regionala energi- och klimatstrategin "På väg mot ett energiintelligent och klimatsmart Dalarna 2045" som har arbetats fram under ledning av Länsstyrelsen i Dalarna. Den visar att från 1990 till 2015 har utsläppen av växthusgaser minskat med 25 procent i Dalarna.

Inom området ”bostäder och service” har utsläppen av växthusgaser minskat med hela 66 procent. Eldningsoljan har som exempel nästan helt försvunnit och ersatts med miljövänligare alternativ som fjärrvärme och bergvärme. Det visar att stora omställningar är möjliga när förutsättningarna är de rätta.

Region Dalarna att har som mål att minska sina utsläpp av växthusgaser med 75 procent till år 2030 jämfört med 2018 års nivå. Det kan tyckas vara ett högt mål, men bara genom att destruera utsläppen av lustgaser har nu utsläppen minskat med 15-20 procent per år.

För det andra antar fullmäktige på Miljöpartiets initiativ en omarbetad finanspolicy för Region Dalarna som betonar miljö och klimat tydligare.

Det går att minska utsläppen av växthusgaser genom kloka politiska beslut

Policyn betonar att pensionspengar ska placeras i fonder som har som uttalad ambition att agera ansvarsfullt avseende etik och miljö. Enligt regionens miljöbokslut för år 2018 beror cirka 18 procent av växthusgasutsläppen på kapitalplaceringar. Målet är att med de nya reglerna kraftigt ska kunna sänka denna siffra de kommande åren.

Det går att minska utsläppen av växthusgaser genom kloka politiska beslut. Arbetet går framåt men för långsamt. Alla aktörer i Dalarna behöver tillsammans göra mer för att snabba på omställningen.

Kerstin Lundh

Mursal Isa

Jonas Åsenius

Maj Ardesjö

Aron Knifström

Samtliga regionpolitiker för Miljöpartiet de Gröna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips