Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sunt förnuft efterlyses

Kommentar riktad till samhällsutskottet i Leksand apropå nyhetsartikel om bygglov i Åsledens by, DD den 11 juli.

Heja Leksand, nu är ni ju på väg att lyckas igen! "Lyckas" i fråga om ett byggprojekt som stöter ögat hos folk med sunt förnuft, men inte väcker några tvivel hos Sebastian Larsson (M) och övriga felröstare i samhällsbyggnadsutskottet. Heder åt Centerns Aarno Magnusson som hade öppna ögon vid röstningen.

Lite magkänsla – eller fingertoppskänsla vore kanske på sin plats hos ledamöterna i samhällsbyggnadsutskottet?

Vad en feskekörka har att göra i en Leksandsby, granne med en fäbod, förstår inte jag. Både i fråga om skala, färg, form och placering står husförslaget i strid med er egen översiktsplan från 2014. Varför följer ni inte den? Enligt den ska nya byggnader anpassas till befintlig bebyggelse utan att skada den gamla miljön.

Bara för att området inte har riksintresse och inga andra kulturintressen finns på pränt, vilket Larsson nämner som ursäkt och mall att gå efter, är ni inte ansvarsbefriade. Ert jobb är att ta ett kommunalt ansvar och tänka: vad är bäst för den lokala helheten i Åsleden? "Det kommer alltid att vara en balansgång" säger Larsson. Ja, och ni tappar ofelbart balansen om ni inte håller er till plan- och bygglag och er egen demokratiskt antagna översiktsplan. "Våra beslut ska fattas på objektiva grunder, inte på magkänsla."

Man frågar sig: varför inte på både-och? Lite magkänsla – eller fingertoppskänsla vore kanske på sin plats hos ledamöterna i samhällsbyggnadsutskottet?

Arkitekten

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips