Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sverige måste få upp ögonen för denna kvinnosjukdom

Har ni sett de där kvinnorna som är smala i ansiktet och överkroppen men som har stora rumpor och gigantiska lår och vader?

Det vet jag att ni har.

Men vet ni att det inte är fetma de lider av utan att det är ett sjukdomstillstånd som kallas lipödem?

Jag har själv ödem, men lymfödem. Det uppkom efter operationen då lymfkörtlar avlägsnades för att ta bort cancern. Lymfödem är ett mera känt begrepp och vi får hjälp av sjukvården för att lindra och behandla tillståndet. Det kan vara genom lymfmassage, kompressionsstrumpor och/eller operation i svåra fall.

De flesta lipödemiker får höra av sjukvården att det "bara är att banta". Om det vore så lätt. Lipödem går inte att banta bort.

Detta bekostas av landstinget efter att remissen skickats.

Bra va?

Tur att vi bor i Sverige där skatten är hög men där vi/de som är sjuka i gengäld kan få hjälp utan att behöva betala allt ur egen ficka.

Eller är det så i verkligheten? Nej, tyvärr.

Idyllen om lika vård och hjälp är inte sann för alla. Kvinnor med lipödem får inte sina operationer bekostade trots lidande. Inte heller alla får de kompressionsstöd och/eller den lymfapress som hjälper till att hålla svullnaden nere.

Debatt: Hela Sverige ska leva – se över den ojämlika beskattningen

Detta tillstånd ger svår smärta och ofta dålig självkänsla. Jag har fått ta del av historier där självfinansierade operationer gjorts, ofta utomlands och där resultatet blivit att livskvalitén höjts för dessa kämpar. Men långt ifrån alla har råd att lägga ut 70 000 ur egen ficka.

Det är dags att agera!

Sverige måste få upp ögonen för denna kvinnosjukdom. Varför glöms och göms denna sjukdom bort? Det finns siffror som säger att så många som en av tio kvinnor är drabbade. Även några få män.

De flesta lipödemiker får höra av sjukvården att det "bara är att banta". Om det vore så lätt. Lipödem går inte att banta bort.

Nej, se nu till att öka kunskapen om denna sjukdom bland sjukvårdspersonal. Det finns många som fått gå odiagnotiserade och då även obehandlade under årtionden. Stigmatiseringen ger då självmordstankar hos flertalet.

Diagnos måste kunna ställas lättare och snabbare och hjälp måste kunna ges åt dessa kvinnor. Utan att den privata ekonomin ska rasa. Det är dags att öppna ögonen och landstingsfinansiera vården för ett smärtfritt liv även för våra lipödemiker.

Charlotta Lindgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare