Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sverige, tjuvarnas paradis?

Annons

Polisen har under hösten varnat för att stöldligor agerar i Dalarna. Tyvärr verkar det som om dessa stöldligor som ofta kommer från Östeuropa varit framgångsrika. Bland det som stjäls finns fyrhjulingar, exklusiva bilar, eller delar av bilar där just ratten på BMW är extra stöldbegärlig.

På internet kan man hitta adress, telefonnummer och fordonsinnehav hos en person. Har någon en ny fyrhjuling eller en exklusiv BMW finns den uppgiften att hitta. Det finns även karta och vägbeskrivning till en eventuell blivande brottsplats. Detta är ett utmärkt hjälpmedel för den som inte har rent mjöl i påsen. Svensk offentlighet i all ära, men är det rimligt att allt ska vara så enkelt sökbart?

Svensk offentlighet i all ära, men är det rimligt att allt ska vara så enkelt sökbart?

Signalpolitik är viktigt. Vetskapen om att svensk tull inte har laglig rätt att stoppa en transport, full av misstänkt stöldgods på väg ut ur Sverige gör att internationella ligor som idag jobbar framgångsrikt i Sverige kommer att fortsätta med det, till stort lidande och stora kostnader för många drabbade även här i Dalarna.

Att ge Tullverkets tjänstemän befogenhet att stoppa fordon på väg ut ur landet vore en förhållandevis enkel åtgärd som skulle kunna ge stor effekt direkt.

Riksdagen har redan uttryckt att detta bör ske genom ett tillkännagivande till regeringen, utifrån initiativ från bland annat KD. Trots detta har regeringen inte agerat. Här måste Regeringen visa handlingskraft. Den passivitet vi ser är förödande och bidrar till att Sverige fortsätter att vara ett tjuvarnas paradis.

Samuel Hedström (KD) Kommunpolitiker i Borlänge

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips