Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Ta lärdom av den tid då Socialdemokraterna hade medvind"

Väljarundersökningar duggar tätt. Jag har varit med på den tiden när Socialdemokraterna hade nära 50 procent av väljarnas stöd. Ett sådant stöd för Socialdemokraterna skulle Dalarna och vårt land verkligen behöva idag..

Väljarundersökningarna som kommer i nutid inger verkligen oro.

En del företrädare för Socialdemokraterna säger att detta är inte så allvarligt och hänvisar till att det inte är val idag. Det sista är sant att det är inte val nu. Det argumentet hörde jag även före valet 2018. Tyvärr blev väjarundersökningarna besannade.

Jag tar mig friheten och föreslår att vi måste ta ta lärdom från den tid då det Socialdemokratiska partiet hade medvind.

Tage Erlander myntade orden: "Lyssna på rörelsen" och samma budskap manade Olof Palme med all kraft ”Lyssna på rörelsen”.

Och det gjorde vi, vi som var engagerade i partiet då. Vi tog tid på oss och pratade med våra väljare. Vi tog deras synpunkter på allvar. Vi vågade åka ut i byarna och ta del av deras önskemål. Vi var välkomna och efterfrågade. Vi uppfattades som ansvarsfulla och kunniga om ”samhällsapparaten”.

Se till att även du förverkligar Tage Erlander och Olof Palmes grundbultar och lyssna på rörelsen och Börje Anderssons framgångsrika tips

Hur uppfattas S av våra väljare nu? Jo, som ”förvaltare” som dragits in i en tjänstemannaroll, som gärna använder byråkratiska termer som väljarna ej har kunskap om. Våra företrädare tar alltför sällan upp nya frågor utan får hantera frågeställningar som majoriteten format. På detta vis uppfattas vi enbart som initiativlösa.

Idag hör jag tyvärr många som säger att ingen lyssnar på dem. En del av våra egna förtroendevalda är mångsysslare som springer mellan sammanträdena och hinner inte träffa dem som valt dem.

Kan det vara så illa att den förtroendevalde är mer intresserad av att få en bra egen försörjning på arvoden, än att avsätta tid och träffa väljarna?

När jag får höra att ingen lyssnar, så blir jag bekymrad för framtiden. Jag ställer mig frågan om det kan vara så att vårt eget beteende återspeglas i de väljarundersökningar som visar nergång för S?

Börje Andersson, ”Röde Börje”, från Borlänge som var distriktsordförande för S i Dalarna under en lång tid, manade oss vid alla sammankomster:

"Ta på er stora öron och lyssna in det som behöver göras i länet och för oss som bor i Dalarna, det är er uppgift".

”Röde Börje” kom med raka och klara besked.

Och det gav resultat i valen såväl till riksdag, som till dåvarande landstinget och i många dalakommuner.

Jag har en öppen önskan till alla i länet som företräder det Socialdemokratiska partiet och med dess värdegrund.

Se till att även du förverkligar Tage Erlander och Olof Palmes grundbultar och lyssna på rörelsen och Börje Anderssons framgångsrika tips "Ta på er stora öron", då kommer det Socialdemokratiska partiet återfå framgång och framtidstro. Det längtar våra medborgare i Dalarna efter.

Arne Pettersson (S), Mora

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips