Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tack till alla som ideellt arbetar inom idrottsrörelsen

Idrotten tar emot ett pris som gör mig stolt.

5i12-rörelsen, som arbetar mot främlingsfientlighet och rasism, för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde, tilldelar 2019 års pris till idrottsrörelsen, med denna motivering:

”Det stora ideella folkrörelsearbete som görs för både vuxna, barn och ungdomar. Idrotten har i hela sin organisation på ett medvetet och positivt sätt utvecklat en värdegrund för människors lika värde, möjligheter och rätt, och mot främlingsfientlighet och rasism. Idrottsrörelsen har också en stor betydelse för folkhälsan och är ett utmärkt exempel på civilsamhällets betydelse.”

Tack alla ideella ledare, ni gör en avgörande insats. För att alla era ideella insatser ska kunna fortsätta bidra till ett starkare Sverige måste förutsättningarna för ert engagemang bibehållas och stärkas.

De ideella insatserna måste få förtroende och stöd för att kunna ha den positiva effekt som forskningen visar att idrottsrörelsen bidrar med. Kortsiktiga lösningar riskerar att rasera de långsiktiga positiva effekterna av en vital ideell idrottsrörelse.

Idrottsrörelsen har de senaste åren otroliga siffror på hur många kommuner vi funnits i, hur många föreningar som det skett aktiviteter i och hur många deltagare vi nått. Inte för att idrott är lösningen på allt utan för att vi kan erbjuda en rolig och meningsfull sysselsättning, och en gemenskap i föreningen som en väg in i det svenska samhället.

Vi vet att föreningsidrotten gör befolkningen mer aktiv, minskar stillasittandet och bidrar till att minska hälsoklyftorna. Vi vet att föreningsidrotten skapar nätverk och bygger broar, att gemenskapen och tillhörigheten skapar ett skydd mot psykisk ohälsa. Forskaren Ola Segnestam Larsson har försökt mäta idrottsrörelsens ideella insatser i pengar. Det motsvarar mer än 20 miljarder kronor. Till det ska läggas minskade kostnader för ohälsa, brottslighet osv. Men också det som kanske är allra svårast att mäta, idrotten som ett samhällskitt.

Idrottsrörelsen vet att vi bättre behöver nå fler tjejer och kvinnor med utländsk bakgrund. Vårt arbete med inkludering ska bli en naturlig del av idrottsrörelsen där alla känner sig välkomna, vill stanna, delta i utvecklingen av idrotten och vill utvecklas och nå sin fulla potential. Det här jobbar vi med i vårt gemensamma förändringsarbete Strategi 2025.

Till dig som skyndar hem från jobbet för att hinna till träningen, till dig som när familjen har lagt sig ordnar föreningens bokföring, till dig som kokar kaffe och bakar till tävlingar och till dig som tvättar, plåstrar om och bryr dig. Ni som ger av er tid och er själva för att ge ungdomar som flytt en chans att uppleva glädje och gemenskap i idrotten.

Det här är ert 5i12-pris.

TACK.

Peter Berglund, distriktsidrottschef för Dalarnas Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips