Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tänder betyder mycket

Tändernas skick är ingenting som definierar en annan människa. Jag menar att fina tänder knappast är bevis på att människan bakom är en person som lyckats i livet, att denne är en betrodd, ärlig och medmänsklig individ.

Likaså betyder faktiskt inte dåliga tänder annat än just dåliga tänder. Din moral och medmänsklighet sitter inte i ett käckt garnityr.

Visst drar man lätt paralleller mellan en vacker tandrad och en människa som är framgångsrik? Det gjorde jag utan att jag var medveten om det. Men så drabbades en människa som jag håller av - av en sjukdom som ger sämre tänder och jag fick en annan insikt.

Din moral och medmänsklighet sitter inte i ett käckt garnityr

Denna människa fick sämre tänder som ledde till svårighet att äta, vilket i sin tur ledde till stor viktförlust. Denna människa har jobbat och faktiskt slitit ett helt arbetsliv från första dagen efter den sjuåriga skolan, tills det var dags för pension. Till tandläkaren gick hen endast när hen varit tvungen. Jodå. Tänderna har absolut borstats två gånger gånger varje dag. Men det finns människor som under sitt liv delat med sig av sina pengar och varit frikostig mot många. Inte slösaktig, men haft ett stort hjärta att hjälpa andra. En sådan människa går inte till tandhygienisten för eget tandunderhåll. Den ger hellre bort den ihoptjänade slanten till någon med större behov.

Sjukdomar finns också i munnar. Man kan drabbas av en tandlossningssjukdom eller vara i behov av medicin som gör att munnen blir torr. Förr i världen, och nu i fattiga länder, ser man ofta tandlösa. De saknar kanske pengar att äta rätt och få kontinuerlig tandvård. De ler ofta ändå.

Man kan uppfatta fördomar om korpulenta och tandlösa, att de skulle vara lite dummare, omedvetna på något vis. Men det finns många som har dåliga tänder oavsett samhällelig social status. Man kan vara rik och ha ett bra jobb men få usla tänder alltmedan tiden går. Många börjar med att dra ut de tänder som krånglar längst bak.

Munnar är våra mest privata organ. Det vore såklart önskvärt att samtliga medborgare fick bli kallade till tandvård minst en gång per år livet ut. Men mycket ligger, som vanligt, på den enskilda individen.

20 tänder behöver vi för att tugga och få i oss mat, har jag fått veta. Tio uppe och lika många där nere. På alla äldre människor borrar man heller inte in inplantat-tänder då de är lite svårskötta och kan orsaka svårt lidande. De "tandställningar med lösa tänder" en del får nuförtiden innehåller löstagbara tänder som fyller ut gluggarna temporärt. Har du flera sådana i din mun, rör sig tänderna kanske hela tiden och gör det svårt att få i sig maten.

Räkna ut själv, vad det gör för hälsan och minnet när kilona rasar på en gammal mänska! En individ som kan leva minst tio år till, kanske mer, om hen bara får i sig maten som hen älskar att laga och äta. Tänderna betyder mycket.

Livsviktigt med tänder

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips