Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tänk dig en härlig grön framtid utan smutsiga fossila bränslen

När jag pratar om den globala uppvärmningen, visar det sig, att många är oroade, ibland förtvivlade, för vad den ska föra med sig. Men när jag undrar, vad man ska göra för att hejda den, så har de sällan något svar. Och det beror kanske på att de inte vet, vad jag vet.

Att göra något meningsfullt är det bästa sättet att bekämpa oro och förtvivlan

Jag vet att 2016 var det varmaste året sedan mätningarna startade på 1800-talet och 2017 var nästan lika varmt.

Jag vet att katastrofala orkaner och översvämningar dödade tusentals människor och förstörde för miljardtals kronor under 2017.

Jag vet att isen på Grönland och i Antarktis smälter fortare än man trott och höjer havsnivån, så att många stora städer hotas.

Jag vet att havet blir allt surare av all koldioxid, som vi släpper ut vid förbränningen av fossila bränslen och att livet i haven blir utarmat.

Jag vet att det är mer koldioxid i vår atmosfär nu än det har varit på miljoner år.

Jag vet att vi måste sluta använda fossila bränslen så fort det någonsin går och att vi inte har råd att utvinna någon mer olja eller fossilgas eller bryta mer kol.

Att vi måste införa en stigande koldioxidavgift, där hela intäkten betalas ut till varje medborgare. Alla får ett omställningsbidrag och utsläppen kommer att minska kraftigt.

Allt detta vet jag och jag vet också att de flesta politiker vet. Och jag vet att våra valda politiker inte kommer att göra tillräckligt för att hejda klimatförändringen, om de inte förstår att vi alla vet, vad det kommer att leda till, om klimatet fortsätter att förändras som nu.

Nu vet du, vad jag vet. Vad kommer du att göra då? Kommer du att tala om för dina politiker, att du vill att de med största fart och på alla sätt ska hejda klimatförändringen, innan den blivit omöjlig att stoppa. Kommer du att samarbeta med andra oroade och förtvivlade för att hjälpa våra politiker att fatta de modiga och radikala beslut, som krävs för att våra barn och barnbarn ska få ett fint liv.

Att göra något meningsfullt är det bästa sättet att bekämpa oro och förtvivlan. Att göra det tillsammans med andra är ännu bättre. Att tänka sig en härlig grön framtid utan smutsiga fossila bränslen. Det upptäckte jag, när jag träffade på Klimatsvaret, som arbetar för en framtid utan koldioxidutsläpp. Och många fler har upptäckt Klimatsvaret sedan dess.

Det ger mig hopp! Och det kan ge dig hopp!

Matts Hjertqvist, klimatsvaret.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare