Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tankar om coronaviruset

Annons

I dessa hysteriska dagar börjar man fundera över vart vi är på väg. Epedemier av olika slag har grasserat under tidernas lopp, men de har aldrig fått så stora konsekvenser på hela vårt samhälle som denna gång.

Det går an för styrande personer med säker inkomst att besluta om neddragningar och inskränkningar av vissa områden utan att tänka på följden för alla människor som friställs och förlorar sin inkomst.

Coronaviruset drabbar framförallt äldre och multisjuka personer, som kanske inte haft så lång tid kvar att leva och i vissa fall kanske till och med önskat att få sluta för att slippa plågor. Nu försöker man på alla sätt att skydda dessa från att smittas. De bör hålla sig inne och helst inte träffa andra personer och så vidare, men till vilket pris?

Ska samhället mer eller mindre gå under för att rädda de gamla? Det hjälper inte med att stänga gränser, skolor, kulturhus, biografer, att ställa in stora idrottsevenemang och idrottsaktiviteter, konserter med mera än 500 deltagare och så vidare.  Man vill också att folk som går ut på matställen måste sitta på en meters avstånd från varandra. Folk rör sig i alla fall ute i samhället, och i affärerna kommer vi ofta varandra närmare än en meter.

Epedemin är på gång. Barn och ungdomar är knappast mottagliga för smittan. Medelålders kan bli smittade men blir som regel inte så allvarligt sjuka utan kommer snart tillbaka. Det allvarliga är att stänga av viktiga verksamheter inom samhället. Företag går i konkurs och människor förlorar sin inkomst. Det är bara tvålfabrikanter och tillverkare av toapapper och ansiktsmasker, som har strålande tider.

Men alla som förlorar sin inkomst kan inte förvänta sig bidrag från staten. Följden blir en massa konkurser, ökad brottslighet och i vissa fall självmord.

Skall vi låta hela samhället gå under för att försöka skydda oss från en sjukdom, som ändå kommer att ha sin gång?

Brita Skedung

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips