Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare/Trafiktips: Vad du kan göra för nollvisionen

Nollvisionen innebär att ingen ska dödas eller bli svårt skadad i trafiken. Allvarliga olyckor har minskat i flera år, mycket beroende på förändrad trafikmiljö och bättre fordon, det vill säga olika förbättringsåtgärder. 2018 vände utvecklingen. Det kan betyda att åtgärdsvägen har nått så långt den kan.

90 procent av trafikolyckor beror på människan. Vi är alla trafikanter av något slag och har enligt lag ett ansvar för att trafiken ska vara säker.

Du kan bidra till att komma vidare mot målet med noll döda/svårt skadade om du har:

- Kunskap om regelverk och en vilja att respektera det

- En attityd/beteende präglat av hänsyn, aktsamhet, tolerans och vilja till samarbete

- Medvetenhet om dina egna skyldigheter och dagsförutsättningar

- Att du alltid är medveten om och koncentrerad på ögonblickets trafiksituation.

I vintermörkret kan vi alla omedelbart bidra med:

- Att se, vilket kräver att all fordonsbelysning fungerar och är fri från snö och is, liksom alla bilrutor och backspeglar

- Att synas, som kräver att vi i alla ljusförhållanden bär väl synliga plagg, särskilt om du går, cycklar eller åker långsamt fordon i blandad trafik.

- Att vid dålig sikt och i mörker dessutom bära reflexer och eller lampa. En fungerande belysning också på cykel är också en självklarhet!

Stig Eklöf

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips