Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Trafikverket måste tänka om

Annons

Biltrafiken väntas enligt Trafikverket öka med 31 procent från år 2014 till 2040. Det framgår av den så kallade basprognosen som också ligger till grund för Trafikverkets planering (se SvD 15 juni).

Samtidigt beräknar Trafikverket den samhällsekonomiska nyttan av att korta restiden med två timmar för tåg mellan Stockholm och Köpenhamn till – noll (0) kronor!

Inte undra på att Trafikverket kommer fram till att vi inte ska satsa på nya tågbanor men väl på kraftigt utbyggda bilvägar.

Inte undra på att Trafikverket kommer fram till att vi inte ska satsa på nya tågbanor men väl på kraftigt utbyggda bilvägar

Riksrevisionen har kritiserat regeringen och Trafikverket för att inte stödja ett trafikslagsövergripande arbetssätt. Hela vitsen med att slå ihop Väg-, Ban- och Luftfartsverket till Trafikverket var ju att olika trafiklösningar skulle vägas emot varandra utifrån ett samhällsövergripande synsätt.

Men i praktiken ser vi inte mycket av det. Trafikverket tycks befolkat av bilentusiaster och tåghatare. Inte bara riksrevisionen är kritisk. Klimatpolitiska rådet har också påpekat att den nuvarande transportpolitiken inte lever upp till kraven i klimatlagen som säger att våra utsläpp ska minska med 70 procent till år 2030.

Även Trafikverket måste ju arbeta för att målen i klimatlagen ska klaras, och det innebär oförändrad eller helst minskande biltrafik – inte 31 procents ökning!

Tänk om, Trafikverket!

Anika Agebjörn

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips