Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Trygghetsarbete borde vara självklart på alla skolor

Maskulinitetsnormen frodas i skolan, i ungdomskulturen, hiphopmusiken och de kriminella gängen och grunden läggs till pojkars tillkortakommanden i skolan. Dess yttersta konsekvens är utanförskap och kriminalitet.

Värdegrunder formuleras, handlingsplaner skrivs, feministisk politik skapas, metoo hyllas och allt från förskolor till universitet genussäkras. Men dagligen drabbas barn i vår obligatoriska grundskola.

Barn tvingas med hot om vite till skolor där de kränks, hotas och blir utsatta för våld och maktutövning. Främst drabbas flickorna. Flickorna ska vara krockkuddar till pojkarna, ska tåla bråk och våld i klassrummet och på rasterna. De ska tiga, akta sig och hålla sig undan. Flickor som ingen lyssnar på eftersom de inte stör och ställer till besvär. Som går med magont till skolan, försöker sköta sig och göra sitt bästa. Som aldrig tillåts nå sin fulla potential eftersom pojkarna tar allt utrymme.

Det är i förskolan och skolan det börjar. Den inofficiella läroplanen och värdegrunden. Att flickor ska böja nacken och hålla tårarna tillbaka. Att de ska vara tappra, akta sig och inte reta upp de unga bråkstakarna. Pojkar lär sig att utöva makt, pojkar tillåts äga våldskapitalet på skolorna. Det är resultatet av detta vi ser i våra utanförskapsområden.

Det går att motverka, jag jobbar just nu på en skola med ett mycket aktivt trygghetsarbete, ett arbete som ger resultat. Det borde vara en självklarhet på alla skolor. Om vi menar något med vår värdegrund. Och barnkonventionen.

Skolkuratorn

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips