Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare/Unander: "Vi försöker inte alls kringgå lagstiftningen"

Svar på insändare från Nej till vindkraft på Ripfjället, som var publicerad i Dala-Demokraten den 9 januari 2020.

Vi försöker inte alls kringgå lagstiftningen om folkomröstning. Om en tredjedel av fullmäktigeledarmötena begär en folkomröstning så kommer vi givetvis att genomföra den.

Det är dock viktigt för kommuninvånarna att veta att folkomröstningens resultat endast är en del av ett rådgivande underlag för den fortsatta processen i vindkraftfrågan på Ripfjället.

Pengarna från detta projekt skulle kunna innebära att vi kan förverkliga bygget av en helt ny simhall, rädda vägbelysningar från nedmontering och vidare utreda frågan om tåg till Sälen

Den dagen kommunfullmäktige eventuellt ska rösta om huvudfrågan, krävs att en enkel majoritet i fullmäktige, alltså att mer än 50 procent av ledamöterna röstar ja eller nej, som kommer avgöra om det blir en vindkraftsetablering på Ripfjället eller inte.

I Kommunallagen §36 står tydligt att fullmäktige kan inhämta synpunkter från kommunens medborgare. Detta kan ske genom folkomröstning, opinionsundersökning eller något liknande förfarande. Vi i majoriteten tror att en vindkraftspark på Ripfjället skulle vara bra för kommunen, då vi skulle bli mer än självförsörjande på el, vilket är en viktig hållbarhetsfråga och att intäkterna från markarrendet skulle motsvara en skattehöjning på 30 öre.

Pengarna från detta projekt skulle kunna innebära att vi kan förverkliga bygget av en helt ny simhall, rädda vägbelysningar från nedmontering och vidare utreda frågan om tåg till Sälen.

Eftersom en folkomröstning förmodligen kommer att kosta 100 000-tals kronor och endast kommer utgöra en viljeinriktning från kommunens medborgare, så är min uppfattning att en opinionsundersökning skulle kunna spegla opinionen på ett bättre och billigare sätt.

Hans Unander (S), kommunstyrelsens ordförande i Malung-Sälen

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips