Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Uppvärmd mat till patienter gör mig mållös!

Hur kan man ens tänka tanken att ge sjuka människor på ett sjukhus uppvärmd mat? Ja, det är effekterna av de förslag som ska tas på kommande regionstyrelse.

Enligt förslaget ska maten produceras i Mora - och Faluns prisbelönta produktionskök får i princip stänga. De kommer att göra specialkost, mat till caféet och till personalrestaurangen. Vad händer med den kompetenta personal, som med yrkesstolthet har jobbat i Falun?

Vad händer med den kompetenta personal, som med yrkesstolthet har jobbat i Falun?

Det här ska uppfylla livsmedelsverkets krav på riktlinjer som nyligen har tagits för måltider inom sjukvården och ge patienterna en större "valfrihet" och mindre svinn. Är det viktigare än att patienterna äter? Vad slår nylagad mat som körs ut samma dag till avdelningen?

Idag får avdelningarna upp varm mat och det gör att det doftar mat på hela avdelningarna, vilket gör att patienterna samlas i matsalen och väntar på matvagnen. Personalen ger patienterna den portion de vill ha och det finns utrymme för en extra portion om den sjuke så vill ha. Hur löser man detta? Hur får den som är hungrig (som borde ses som ett bra tecken på tillfrisknande) påfyllning på sin portion?

Många inneliggande har uppskattat den prisbelönade mat som producerats på lasarettsköket i Falun. Jag har själv jobbat i produktionsköket och jag vet att det finns en stolthet hos personalen som tillagar maten man skickar iväg. Jag har också varit patient och fått del av den goda maten i Falun.

Det är illa att den kompetensen försvinner eftersom detta kommer att ge en minskning av personal i Falun. Det kommer möjligen att ge några ytterligare jobb i VNS (Vårdnära service) eftersom hanteringen av måltiderna skall hanteras på avdelningarna.

I Mora expanderar man istället för att nu kunna laga även Faluns patienters mat. Det här är inte okej för regionens största sjukhus - att bli fråntagen en av de viktigaste pusselbitarna i en patients vardag -måltiderna.

Malin Nissinen (V)

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips