Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Urusla arbetsvillkor på flexibel arbetsmarknad

Annons

Genom den framväxande gigekonomin, där fasta anställningar ersätts av tillfälliga gig, ser vi hur en modern form av springschas hänsynslöst utnyttjas med urusla arbetsvillkor i en farlig arbetsmiljö.

Matbud är ett riktigt yrke som förtjänar riktiga anställningar med schyssta villkor. Allt annat är oanständigt.

De personer som arbetar i den så kallade gig- eller plattformsekonomin vittnar om farliga och osunda arbetsvillkor och en enorm utsatthet och otrygghet. De får stå för egen cykel utan säkerhetskrav, har sällan vinterdäck, trygghet vid sjukdom, pensionsinbetalningar eller andra trygghetsförsäkringar.

Självklart är det bra med kreativitet, innovation och nya arbetstillfällen. Men inte på bekostnad av anställningsvillkor och arbetsmiljö. Hela grundidén med plattformsekonomin är att undkomma så mycket ansvar för dem som jobbar som möjligt. Det är faktiskt riktigt snuskigt. Budföretagen i gig-ekonomin har alla liknande verksamheter.

Det handlar om en kultur där arbetare förväntas hålla tyst och acceptera de villkoren som dikteras

Det som skiljer sig åt är anställningsformen. Ett av företagen, Foodora, har tagit ett steg i rätt riktning genom att faktiskt anställa sina cykelbud. Däremot lämnar arbetsvillkoren, med en månads anställning åt gången, undermålig arbetsmiljö och mycket oklara försäkringsvillkor mycket övrigt att önska. Många av konkurrenterna jobbar helt annorlunda. Deras bud saknar helt anställning och har då allt ansvar på sina egna axlar. En total utsatthet.

Viktigt att notera är att om Foodora kan anställda cykelbud så kan även andra det. Men man vill inte. Varför anställa om man inte behöver?

Vi känner igen problemen från andra delar av arbetsmarknaden. Det handlar om allmän visstid med korta anställningskontrakt och få eller inga garanterade timmar. Det handlar om utnyttjande av ofta redan utsatta människor på arbetsmarknaden för att slippa ansvar och flytta ner riskerna till den enskilde individen. Och det handlar om en kultur där arbetare förväntas hålla tyst och acceptera de villkoren som dikteras.

Om vi har ett system där det här är möjligt så har vi ett systemfel. Så innan du beställer käk, ta dig en funderare vem det är som kör hem den och under vilka villkor.

Kent Christensen, ombudsman  

Joakim Hejenstedt, Regionalt Skyddsombud  

Transportarbetareförbundet avdelning 88 Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips