Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Utförsbacken för S kommer fortsätta

På ledarsidan dammar Robert Sundberg av en 50 år gammal olycklig socialdemokratisk valparoll ”Ökad jämlikhet”. I första anblicken låter det som ett attraktivt mål, men vid närmare analys innehåller begreppet en märkbar begränsning av ambitionsnivån.

Det reella målet måste naturligtvis vara "Jämlikhet", kort och gott.

Jämlikhet, som dessutom innefattar jämställdhet, är ett absolut begrepp. Det kan inte snuttifieras med att jämlikheten bara ska öka. Hur mycket då, kan man undra?

I Roberts ledare framgår att den bör öka lite grann, men inte hur mycket? Han ger också exempel: Ofoget med låga kapitalskatter löses med: ”borde kunna höjas lite grann”.

Om avregleringar och privatiseringar i samhället anser Robert att de måste dras tillbaka ”i vissa fall”. Helt korrekt menar han bland annat att vinster i välfärd och skolor medfört nackdelar.

Men att privata aktörers rofferi från vår gemensamma skattebas pågår helt ogenerat vill Robert mildra med ”någon eller några åtgärder, som vetter åt annat håll”. Att avskaffa orättvisor helt blir det aldrig tal om. Sen delar Robert helt Peter Hultqvist syn att grupper i samhället inte ska ställas mot varandra.

Mot det kan man ställa följande reflexion:

Om man vill avskaffa ekonomiska orättvisor, innebär det att de grupper av människor, som gynnas av rådande orättvisa politik, kommer att protestera högljutt. Konsekvensen måste då helt enkelt bli att grupper ställs mot varandra. Både Hultqvist och Robert Sundberg tycker detta är dåligt.

Har man ”lite grann” som mål i politiken, uppnår man aldrig någonsin jämlikhet, knappast heller ökad jämlikhet. Utförsbacken för socialdemokratin kommer bara att fortsätta.

Leif Vänström, Pensionär

SVAR DIREKT:

Leif Vänström går igenom min ledare och anför kritik.

Ökad jämlikhet var en paroll S hade i valet 1970. Sverige var ekonomiskt starkt då och S hade majoritet. Ändå drev inte ens S då rätt och slätt "Jämlikhet".

Strävan efter utjämning, jämlikhet, är bra som inriktning nu tycker jag, för S och i samhället.

Hur mycket i ökad jämlikhet är svårt att ange. Man kan ha hög ambition men motstånd finns och är starkt. Hittills i 35 år har utvecklingen varit minskad jämlikhet. Politiska och ekonomiska krafter har drivit åt det hållet.

Jag och DD:s ledaravdelning har kritiserat sådant som ger ökad ojämlikhet som exempelvis lägre bolagsskatt och nu borttagen värnskatt. Januariavtalet begränsar dock den politik S kan föra nu. Frustration uppstår därmed om man vill ha ökad jämlikhet.

Att verka för ökad jämlikhet är bra, oavsett storlek och takt.

Riktningen bör det gå att enas om.

Tyvärr gällande ökad jämlikhet är fienden välorganiserad, som det hette i gruvstrejken 1969.

Robert Sundberg, Ledarskribent

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips