Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vad kostar det med en närakut i Ludvika?

Annons

En närakut ska öppnas i Ludvika och enligt en insändare, undertecknad av flera politiker, ska den om inte göra underverk, så näst intill. Verksamhet ska bedrivas dygnet runt.

För detta krävs, om jag minns rätt, 8-9 tjänster för varje yrkeskategori. Tre av vardera läkare, sjuksköterska, röntgenassistent och biomedicinsk analytiker plus annan personal per dygn. Dessa kan ju inte jobba 24/7, utan avlösning, semester och annan ledighet, så den totala staben skulle alltså landa på uppemot 30 anställda(!?).

Skulle vara spännande att se den ekonomiska kalkylen.

Vad kostar det eller kommer besparingar i form av färre ambulanstransporter till Falun, färre besök på Faluakuten med mera finansiera det hela och framför allt kommer personal hittas, så att Ludvika närakut kan bemannas eller ska stafettpersonal till sist få ordna det hela? Optimismen är det inget fel på hos insändarna. ”Nu återstår rekrytering och vidareutbildning av läkare och sjuksköterskor för att kunna tillhandahålla dygnet-runt öppet för akutsökande och erbjuda röntgendiagnostik och labb dag som natt”.

Läs tidigare insändaren: Äntligen en närakut i Ludvika

Skulle vara spännande att se den ekonomiska kalkylen. Kalkyler inom den offentliga verksamheten har ju en tendens att inte hålla. Även det rent medicinska verkar man ta lätt på ”med en närakut kommer patienter i Västerbergslagen med komplikationer som njursten, gallsten, benbrott och lunginflammationer få närmare till vård……………få en korrekt bedömning och skickas vidare till rätt instans, så kallad triagering, enligt fastställda rutiner”.

Låter bedrägligt lätt, vilket det också är. Kanske ska man tänka ett varv till innan en ”fullt utbyggd närakut vid Ludvika lasarett den 31 mars 2021” drivs vidare eller det kanske finns medicinska och ekonomiska underlag som motiverar det hela okända för undertecknad, som undrar varför det inte finns några undertecknare från den så kallade "professionen"?

Bertil Malmodin fd överläkare vid medicinkliniken Falu lasarett

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips